Enledningen är en ovanlig typ av cancer, med tumörer på livmodern.
Enledningen är en ovanlig typ av cancer, med tumörer på livmodern. - Foto: TT Bild

Lydia blödde extremt vid mens – visade sig vara cancer

Riklig mens är verkligheten för många. För Lydia Brain handlade det dock om något mycket värre.


24-åriga Lydia Brain från Manchester hade extremt mycket mens under tre år. Eftersom menstruation fortfarande är tabubelagt att prata om vågade hon under lång tid inte söka hjälp.

För The Mirror berättar hon om ett tillfälle då hon blev stående i en lång kö och kunde känna hur blod rann ner för benen utan att våga göra något åt det. Då täckte hon sig med sin rock, alltför skamsen för att be att få gå förbi kön – eller be om hjälp att ta sig till ett sjukhus.

I början av 2016 sökte hon äntligen hjälp för första gången. Efter flera besök hos sin gynekolog fick hon veta vad som låg bakom hennes kraftiga mens: hon hade en ovanlig form av cancer.

Lydia hade tumörer i livmodern, av en så ovanlig sort att hon var den elfte personen i världen att drabbas av det.

mens cancerBildkälla: TT Bild

24-åringen hade också drabbats av anemi, alltså låga nivåer av järn i blodet, till följd av den stora mängd blod hon förlorade under mensen.

Den här ovanliga typen av tumörer sitter på ytan av livmodern och bidrar till en kraftig mens. Först efter veckor av undersökningar upptäcktes det.

För att sakta ner sjukdomsförloppet har Lydia fått gå in i klimakteriet på medicinsk väg. Tumörerna livnär sig nämligen på östrogen, ett hormon som minskar när kroppen går in i klimakteriet. Men det är bara en tillfällig lösning.

Tumörerna måste opereras bort och det kräver att läkarna tar bort hela livmodern. Redan som 24-åring har hon fått hantera vetskapen om att hon aldrig kommer kunna bli gravid.

– Jag tror att jag skulle vilja ha barn, men jag hade inte velat det redan nu, säger hon till The Mirror.

Nu vill hon att fler ska våga prata om menstruation och eventuell problem.

– Innan jag fick min diagnos hade jag riklig menstruation under flera år. Jag led i tysthet utan att gå till läkaren, säger hon till The Mirror.

Läs också om modellen som förlorade sitt ben – efter att hon blivit sjuk av sin tampong.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Får du ont under mensen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.