Stockholm

Lydia blödde extremt vid mens – visade sig vara cancer

Enledningen är en ovanlig typ av cancer, med tumörer på livmodern.
Enledningen är en ovanlig typ av cancer, med tumörer på livmodern. Foto: TT Bild

Riklig mens är verkligheten för många. För Lydia Brain handlade det dock om något mycket värre.


Läs mer

24-åriga Lydia Brain från Manchester hade extremt mycket mens under tre år. Eftersom menstruation fortfarande är tabubelagt att prata om vågade hon under lång tid inte söka hjälp.

För The Mirror berättar hon om ett tillfälle då hon blev stående i en lång kö och kunde känna hur blod rann ner för benen utan att våga göra något åt det. Då täckte hon sig med sin rock, alltför skamsen för att be att få gå förbi kön – eller be om hjälp att ta sig till ett sjukhus.

I början av 2016 sökte hon äntligen hjälp för första gången. Efter flera besök hos sin gynekolog fick hon veta vad som låg bakom hennes kraftiga mens: hon hade en ovanlig form av cancer.

Lydia hade tumörer i livmodern, av en så ovanlig sort att hon var den elfte personen i världen att drabbas av det.

mens cancerBildkälla: TT Bild

24-åringen hade också drabbats av anemi, alltså låga nivåer av järn i blodet, till följd av den stora mängd blod hon förlorade under mensen.

Den här ovanliga typen av tumörer sitter på ytan av livmodern och bidrar till en kraftig mens. Först efter veckor av undersökningar upptäcktes det.

För att sakta ner sjukdomsförloppet har Lydia fått gå in i klimakteriet på medicinsk väg. Tumörerna livnär sig nämligen på östrogen, ett hormon som minskar när kroppen går in i klimakteriet. Men det är bara en tillfällig lösning.

Tumörerna måste opereras bort och det kräver att läkarna tar bort hela livmodern. Redan som 24-åring har hon fått hantera vetskapen om att hon aldrig kommer kunna bli gravid.

– Jag tror att jag skulle vilja ha barn, men jag hade inte velat det redan nu, säger hon till The Mirror.

Nu vill hon att fler ska våga prata om menstruation och eventuell problem.

– Innan jag fick min diagnos hade jag riklig menstruation under flera år. Jag led i tysthet utan att gå till läkaren, säger hon till The Mirror.

Läs också om modellen som förlorade sitt ben – efter att hon blivit sjuk av sin tampong.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Får du ont under mensen?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.