Nya uppgifter rapporterar om koncentrationsliknande fängelser.
Nya uppgifter rapporterar om koncentrationsliknande fängelser. - Foto: TT

Vittnesuppgifter: Koncentrationsläger för homosexuella män i Tjetjenien

HBTQ-personer blir förföljda i Tjetjenien. Nu har det kommit vittnesmål om koncentrationslägerliknande fängelser för homosexuella män.


Nyheter24 har tidigare skrivit om att HBTQ-personer begravs levande i Tjetjenien och att över hundra personer har tillfångatagits och torterats.

Nu kommer nya uppgifter om att det ska ha upprättats koncentrationsliknande fängelser för homosexuella män i den ryska delen av Tjetjenien. Det här rapporterar Novayagazeta via QX.

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Bildkälla: TT

Novayagazeta har hört vittnesmål från personer som sett homosexuella män föras till fängelser som kan liknas vid koncentrationsläger. En man berättar också för Pink News att han blivit förhörd och tvingad att avslöja namn på andra homosexuella män, skriver QX.

Tanya Lokshina på människorättsorganisationen "Human Rights Watch" skriver att det är svårt att ge en exakt bild av hur illa situationen i Tjetjenien för HBTQ-personer är.

"Homofobin frodas och HBTQ-personer riskerar inte bara att åtalas av myndigheterna. De kan dessutom bli offer för hedersmord av deras egna familjer."

Förra veckan gick Jonas Gardell ut på sin Twitter och vädjade om hjälp. På mindre än ett dygn fick han ihop över 500 000 till Regnbågsformen.

Läs också om vilka länder där du kan dömas till döden på grund av din sexuella läggning

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.