Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vittnesuppgifter: Koncentrationsläger för homosexuella män i Tjetjenien

- 12/04/2017, 20:46
HBTQ personer fängslas, begravs levande och torteras i Tjetjenien.
1 av 2

HBTQ personer fängslas, begravs levande och torteras i Tjetjenien.

TT/Google

Nya uppgifter rapporterar om koncentrationsliknande fängelser.
2 av 2

Nya uppgifter rapporterar om koncentrationsliknande fängelser.

TT

HBTQ-personer blir förföljda i Tjetjenien. Nu har det kommit vittnesmål om koncentrationslägerliknande fängelser för homosexuella män.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att HBTQ-personer begravs levande i Tjetjenien och att över hundra personer har tillfångatagits och torterats.

Nu kommer nya uppgifter om att det ska ha upprättats koncentrationsliknande fängelser för homosexuella män i den ryska delen av Tjetjenien. Det här rapporterar Novayagazeta via QX.

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Bildkälla: TT

Novayagazeta har hört vittnesmål från personer som sett homosexuella män föras till fängelser som kan liknas vid koncentrationsläger. En man berättar också för Pink News att han blivit förhörd och tvingad att avslöja namn på andra homosexuella män, skriver QX.

Tanya Lokshina på människorättsorganisationen "Human Rights Watch" skriver att det är svårt att ge en exakt bild av hur illa situationen i Tjetjenien för HBTQ-personer är.

"Homofobin frodas och HBTQ-personer riskerar inte bara att åtalas av myndigheterna. De kan dessutom bli offer för hedersmord av deras egna familjer."

Förra veckan gick Jonas Gardell ut på sin Twitter och vädjade om hjälp. På mindre än ett dygn fick han ihop över 500 000 till Regnbågsformen.

Läs också om vilka länder där du kan dömas till döden på grund av din sexuella läggning

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.