Onsdag 23 Jun
Stockholm

5 myter om Titanic som du säkert trodde var sanna

I sanningens namn så är filmen Titanic en av de största anledningar till att de här myterna finns.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Titanic är inte bara en episk film från 1997 som tjänat ihop mer än 20 miljarder svenska kronor. Det är också ett fartyg som lämnade Southampton i England för att åka mot New York i USA 1912.

Som ni alla vet så slutade det i katastrof med att den körde på ett isberg, där omkring 1600 passagerare dog. Varav 89 var svenskar.

Bildkälla: Wikimedia

Men på grund av att både olyckan och skeppet blivit så omtalat så finns det mycket mytomspunnet rörande RMS Titanic. Här är fem myter vi nu tänkte ta kål på – en gång för alla.

1. Det fanns en mumie ombord på fartyget

Den här myten fick liv genom att en journalist, William Stead, ombord på Titanic ville roa sina bordskamrater med en läskig historia rörande egyptiske mytiska prinsessan Amen-Ra. Han hävdade att hon fanns ombord som "en passagerare" – eller åtminstone som en mumifierad version, skriver Snopes.

Bildkälla: Wikimedia. Mumien som också kallas "den otursamma mumien".

Många började konspirera huruvida den här mumien hade "onda krafter" som ledde till att Titanic sjönk. Sanningen är att det fanns en sarkofag ombord, alltså en kista oftast gjord av sten. Men i den fanns ingen mumie.

2. Det fanns en "diamant med en förbannelse" ombord

Har ni hört talas om "Hope-diamanten"? Det är en av de största kända blå diamanterna i världen och innehar ett värde av minst 250 miljoner dollar. Enligt flera historier bär den här kända diamanten på en dödlig förbannelse.

David Bjorgen/Wikimedia.

När Titanic sjönk så tillhörde diamanten aristokraten Evelyn McLean, som förlorade sin son i en bilkrasch och förlorade sin dotter i ett självmord. Hennes man blev också institutionaliserad till följd av psykiska åkommor. Säga vad man vill om diamantens förbannelse – men den fanns inte ombord på fartyget.

3. Den sista låten som spelades var en sorglig psalm

I filmen Titanic spelar orkestern den sorgliga psalmen "Nearer My God To Thee" ("Närmare, Gud, till dig" på svenska) medan fartyget sjunker. Tidningar skrev också mycket riktigt ut att det var den här låten som spelades efter katastrofen.

Bildkälla: Youtube/faksimil

Problemet är att vittnen har berättat olika historier – och troligen spelade orkestern låten i så fall väldigt tidigt som deras sista nummer innan krocken med isberget. Andra vittnen har berättat att orkestern spelade låtar för att hålla humöret uppe – som exempelvis populär jazz med högt tempo. Exakt vad de spelade får vi aldrig veta. Men det är troligt att de modiga musikerna faktiskt spelade under sjunkningen, uppger Snopes.

4. J. Bruce Ismay var en riktig skurk

Har ni sett filmen Titanic? Där porträtteras affärsmannen, och styrelsemedlemmen av White Star som ägde RMS Titanic, Joseph Bruce Ismay (spelad av Jonathan Hyde) som en lömsk pengahungrig skurk. Han tvingar bland annat kaptenen att köra alldeles för snabbt och sätter i sig själv först i en av livbåtarna.

Bildkälla: 20th Century Fox/Wikimedia. Jonathan Hyde som Ismay till vänster, verklighetens Ismay till höger.

Sanningen är att han överlevde – och för det fick han mycket kritik i både USA och Storbritannien. Att han ska ha tvingat kaptenen att köra fortare kunde inte bevisas – och sanningen är att Ismay faktiskt assisterade i att hjälpa kvinnor och barn av fartyget. Själv hamnade han på den sista livbåten, uppger BBC.

5. Alla trodde att fartyget var osjunkbart

Filmen Titanic fick det att framstå som att tidningar var besatta av att rapportera om "det osjunkbara" fartygets jungfruresa. Sanningen är att ytterst få artiklar handlade om Titanic. Visserligen var det det största passagerarfartyget någonsin för sin tid. Men systerskeppet RMS Olympic hade redan fått den mesta "buzzen" ett år tidigare.

Myten om "skeppet som inte kunde sjunka" användes i rubriker EFTER olyckan, uppger WatchMojo. Även om många hade uppfattningen av att skeppet var extremt säkert, så var det aldrig det som rapporterades om innan avfärd. Tidningar och skvallersugna människor ville bara ha en bra story, men sanningen är inte lika grandios.

Läs också om den lustiga detaljen som alla verkar ha missat i postern för filmen Titanic.

Har du trott på någon av myterna?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela