Lag ska fria män från våldtäkt – om de gifter sig med offren

- 24/04/2017, 21:19 -
Protest
1 av 5

Aktivister protesterar mot lag 522 i Libanon.

TT

Protest
2 av 5

Lagen säger att våldtäktsmän kan frias från sin dom om de gifter sig med offret.

TT

Protest
3 av 5

Parlamentet har tidigare gått med på att avskaffa lagen. Premiärministern ​Saad Hariri ​prisade beslutet. Han sade till den nationella nyhetsbyrån att "vi väntar nu på att det här civiliserade steget ska slutföras under nästa lagstiftande sammanträde".

TT

Protest
4 av 5

Protester har brutit ut i landet.

TT

Protest
5 av 5

Det råder just nu stora protester i Libanons huvudstad Beirut. Blodiga brudklänningar har hängts upp mellan palmträden vid havet av den libaneisiska konstnären ​Mireille Honein.

TT

Det råder stora protester i Libanon mot lag 522 – den som låter våldtäktsmän gå fria om de gifter sig med offren.

Det råder just nu stora protester i Libanons huvudstad Beirut. Blodiga brudklänningar har hängts upp mellan palmträden vid havet av den libaneiska konstnären Mireille Honein.

Det är en förlängning av den protest som skedde i landet i december, då flera kvinnor gick iklädda blodiga brudklänningar i protest mot lag 522. Tillsammans vill de synliggöra den lag de alla står enade emot, tillsammans.

Det är lag 522 som just nu diskuteras i det libanesiska parlamentet. Lagen, som infördes på 1940-talet, berör våldtäkt, övergrepp, kidnappning och tvångsäktenskap och tillåter män som dömts för våldtäkt att frias – om de gifter sig med offret, rapporterar CNN.

Redan i vintras började parlamentet, till följd av stora protester, diskutera om lagen skulle avskaffas eller inte.

Parlamentet gick då med på att avskaffa lagen och premiärministern Saad Hariri prisade beslutet. Han sade till den nationella nyhetsbyrån att "vi väntar nu på att det här civiliserade steget ska slutföras under nästa lagstiftande sammanträde", skriver DN.

Men i februari accepterades lagen återigen, och 15 maj ska man rösta om lagen. Det har bidragit till stora protester i landet.

Aktivister hoppas på att utfallet blir att lagen tas bort.

Jean Oghassabian, minister för kvinnofrågor, beskriver lagen som om den vore "från stenåldern," skriver CNN.

I lagen står det bland annat:

"Om ett giltigt äktenskapskontrkat existerar mellan förövaren av en av dessa brott [...] och den utsatta, är åtalet avbrutet."

Alia Awada, manager på den libanesiska ideella organisationen ABAAD, säger till Al-Jazeera:

– Det finns 31 dagar på en månad och varenda dag kan en kvinna bli våldtagen och tvingad att gifta sig med sin våldtäktsman.

– Vi försöker så mycket vi kan att rikta ljuset på det här problemet och berätta för parlamentet att tiden har kommit att dra tillbaka lag 522.

Parlamentet röstar om huruvida lagen dras tillbaka 15 maj.

Förra året skrev flera medier att Turkiets författningsdomstol har röstat för att legalisera sex med barn.

Efter stor uppståndelse som ledde till en konflikt mellan Sverige och Turkiet fick Turkiet klargöra vad lagen egentligen handlade om, vilket du kan läsa om här.

Se även tusentals i protest – efter friande våldtäktsdomen mot Andrea, 21

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.