Många av de mest historiska platserna vi har idag kanske inte kommer finnas kvar om 100 år.
1 av 4
Många av de mest historiska platserna vi har idag kanske inte kommer finnas kvar om 100 år. - Foto: Pixabay
Bland annat pyramiderna i Egypten.
2 av 4
Bland annat pyramiderna i Egypten. - Foto: Pixabay
Eller Big Sur i Kalifornien.
3 av 4
Eller Big Sur i Kalifornien. - Foto: Pixabay
Och till och med Alperna.
4 av 4
Och till och med Alperna. - Foto: TT

25 platser du måste besöka – innan de försvinner

Det finns platser som inte kommer vara kvar på jorden för alltid och många av dem är värda ett besök. Så fyll bucket listen och skynda dig.


Gillar du att resa? Okej, vem gör inte? Men det finns några platser på jorden som helt klart är mer speciella än andra, skriver Independent.

De här 25 exotiska, speciella, vackra och helt unika platserna kommer antagligen inte finnas kvar om 100 år – eller ännu mindre. Detta på grund av klimatförändringar och mänsklig vårdslöshet.

Så skynda dig att fylla din lista med drömresmål och börja beta av den nu direkt – annars kanske det är för sent.

1. Seychellerna

Den romantiska ögruppen i Indiska oceanen, strax norr om Madagaskar, hotas av stranderosion. Och enligt experter kan de vara borta så snart som inom 50 till 100 år.


Bildkälla: TT

2. Kilimanjaro, Tanzania

Kilimanjaro är det högsta berget, eller egentligen en vilande vulkan, i Afrika, men snart kan den vackra snön på bergets topp vara helt borta. Mellan 1912 och 2007 försvann skrämmande 85 procent av bergets istäcke.


Bildkälla: Pixabay

3. El Mirador sänkan och Tikal National park, Guatemala

I Guatemalas djupa regnskogar finns ruinerna efter det mystiska mayafolket. Men illegal plundring och skogsbränder orsakade av människor hotar att förstöra denna historiska plats.

4. Sundarbans National park, Indien och Bangladesh

Sundarbans nationalpark består av över 6 400 kilometer vatten i Gangesdeltat i nordöstra Indien på gränsen till Bangladesh. I parken finns jordens största mangroveskog. Skogen är en fristad för flera utrotningshotade arter, som till exempel tigrar. På grund av föroreningar och skogsskövling och ökande havsnivåer hotar idag området.


Bildkälla: Pixabay

5. Patagoniens glaciärer, Argentina

Glaciärerna i Patagonien är något av de vackraste man kan besöka, men mindre regn och högre temperaturer gör nu att de mäktiga istäcket smälter i allt snabbare takt.


Bildkälla: Pixabay

6. Zahara de la Sierra, Spanien

Provinsen Cádiz ligger omgiven av bergen i Andalusien, Spanien. Men på senare år har området börjat tappa sin grönska och sitt vilda djurliv på grund av mindre regn och torrare somrar.

7. Outer Banks, North Carolina, USA

North Carolinas kustlinje, kallad Outer Banks, hotas av erosion och viktiga landmärken som Cape Hatteras Lighthouse från 1870 kan komma att försvinna till följd av detta.


Bildkälla: Pixabay

8. Madagaskars skogar, Madagaskar

Skogarna på Madagaskar beräknas bara finnas kvar i ytterligare 35 år på grund av skogsskövling och flera skogsbränder. I dessa skogar bor bland annat flera utrotningshotade lemurarter, som är unika för Madagaskar.


Bildkälla: Pixabay

9. Glacier National park, Montana, USA

Antalet glaciärer i Glacier National park i Montana har minskat från 150 till färre än 25. Om 15 år kanske ingen finns kvar.

10. Venedig, Italien

Vill du åka en tur i en av Venedigs klassiska gondoler är det läge att göra det snart. Staden sjunker nämligen, och har gjort det i några år. Flera svåra översvämningar på senare år har också bidragit till att stadens kanaler försvinner.


Bildkälla: Pixabay

11. Machu Picchu, Peru

De gamla Inka-templen i Perus regnskog besöks av miljontals turister per år, vilket är många fler än de 2 500 besökare per dag som egentligen är tillåtna vid ruinerna enligt lag. Många tror att detta, kombinerat med naturliga jordskred, kommer få ruinerna att kollapsa om inte fler regler sätts upp.


Bildkälla: Pixabay

12. Galapagosöarna

För många turister och introduktion av nya arter hotar öns väldigt unika ekosystem och, för ön, helt unika djurliv.


Bildkälla: TT

13. Kongobäckenet, Kongo

Det afrikanska Kongobäckenet är en av världens artrikaste platser med över 10 000 växter, 1 000 fågelarter och 400 däggdjursarter. Men enligt FN:s kalkyl kan två tredjedelar av regnskogen, inklusive dess växt- och djurliv, kan vara borta vid 2040.

14. Döda havet

Döda havet gränsar till Jordanien och Israel men dess havsyta har sjunkit med 24 meter och minskat avsevärd i storlek de senaste 40 åren. Så länge grannländerna fortsätter använda vatten från Jordanfloden kommer havet fortsätta att försvinna och om 50 år kan det vara helt borta.


Bildkälla: Pixabay

15. Everglades, Florida, USA

Träskområdet The Florida Everglades klassas som USA:s mest hotade park. För mycket vatten, nya arter och urban utveckling i området bidrar till problemet.

16. Alperna, Europa

För den som vill åka skidor eller snowboard i Alperna är det här dåliga nyheter. Alperna ligger betydligt lägre än många andra bergskedjor i världen. Detta gör att bergskedjan varje år förlorar 3 procent av sina glaciärisar. Vilket innebär att det vid 2050 kanske inte finns några glaciärer kvar alls.


Bildkälla: TT

17. Tuvalu

Mitt i Stilla havet finns den polynesiska östaten Tuvalu som består av nio öar. Men samtliga av dem ligger i farozonen att slukas upp av havet. Speciellt eftersom de bara ligger fyra meter över havsytan ändå.

18. Taj Mahal, Indien

Taj Mahal som är en av världens mest ikoniska platser. Men experter är oroade över att det världskända palatset kan komma att kollapsa på grund av erosion och föroreningar.


Bidkälla: Pixabay

19. Stora Barriärrevet, Australien

Världens största korallrev, Stora Barriärrevet utanför Australiens kust har minskat med 50 procent i storlek de senaste 30 åren. Detta till följd av ökande temperaturer. Även korallblekning till följd av föroreningar och syra i vattnet gör att forskare idag tror att revet kommer vara helt utplånat år 2030.

20. Pyramiderna, Egypten

Sfinxen och pyramiderna hotas av erosion. Dessutom tror man att när plattorna de står på försvagas av kloakvatten och liknande kan de komma att kollapsa helt.


Bildkälla: Pixabay

21. Amazonas, Brasilien

Amazonas, världens största regnskog, spänner över 54 miljoner kvadratkilometer, och är hem till en enorm mångfald av olika arter. Men jordbrukets utbredning kan komma att utplåna skogen på sikt.

22. Kinesiska muren, Kina

Den största strukturen byggd av människor någonsin har överlevt 2 000 år, men på senare år har det utbredda jordbruket förstört eller skadat två tredjedelar av muren. Muren kan vara reducerad till ruiner så snart som om 20 år.


Bildkälla: Pixabay

23. Maldiverna

Önationen och det populära turistmålet Maldiverna i Indiska oceanen håller sakta men säkert på att sjunka i havet på grund av klimatförändringar. Enligt forskare kommer öarna vara helt borta inom 100 år.

24. Djingareybermoskén, Mali

Moskén från 1300-talet är mestadels byggd av lera och klassas av UNESCO som ett världsarv. Men på grund av ökad nederbörd och ett varmare klimat ökar risken att moskén förstörs.

25. Big Sur, Kalifornien

Big Sur i Kalifornien är ett populärt resmål för personer som vill ha en bra chans att se valar i verkligheten. Men nu har flera svåra skogsbränder och torka skadat kustområdet och gjort att inte alls lika många valar setts i området.


Bildkälla: Pixabay

Börjar resesuget kicka in efter den här listan? Då aksnke du borde skaffa dig en vän som Erik. Han ger nämligen bort resor till sina vänner. Se mer i klippet under.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit på någon av de här platserna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Solna

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Skellefteå, person omhändertagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om rån, Malmö

1 timme sedan
"Personrån, Särlagatan", skriver polisen på sin hemsida.

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

1 timme sedan
Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

1 timme sedan
Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.