Daniela Greene skulle utreda en av världens mest inflytelserika IS-ledare.
1 av 2
Daniela Greene skulle utreda en av världens mest inflytelserika IS-ledare. - Foto: CNN/Youtube
Denis Cuspert var en rappare i Tyskland under namnet Deso Dogg.
2 av 2
Denis Cuspert var en rappare i Tyskland under namnet Deso Dogg. - Foto: Pressbild

Skulle utreda stor terroristledare – gifte sig med honom istället

Daniela Greene åkte till Syrien för att utreda IS-ledaren Denis Cuspert. Istället slutade det med giftermål.


38-åriga Daniela Greene hade ett av de viktigaste uppdragen i hela sin karriär. Som anställd av FBI skickades hon 2014 till Syrien för att utreda en högt uppsatt och inflytelserik IS-ledare. Men det slutade inte alls som det var tänkt.

CNN

Istället gifte sig kvinnan med mannen och varnade honom för att han var jagad och under utredning, uppger CNN som tagit del av viktiga domstolshandlingar.

Mannen som Greene gifte sig med heter Denis Cuspert, eller Abu Talha al-Almani som är hans muslimska namn, och är en IS-ledare som ofta setts till i propagandavideos.

Han har tidigare blivit omskriven som före detta gangsterrappare som gick under namnet Deso Dogg. Han blev djupt religiös efter en bilolycka i Tyskland. Han har skrivit hyllningslåtar till Osama bin Ladin och synts till i videos där han håller upp ett avhugget människohuvud.

Pressbild. Denis Cuspert som rappare i sitt hemland Tyskland.

Han anses vara en av de personer i världen som är bäst på att rekrytera nya terrorister till Islamiska staten.

Den 38-åriga kvinnan fick jobb hos FBI som översättare till tyska 2011 efter att ha fötts i forna Tjeckoslovakien och bott största delen av livet i Tyskland. Efter en noggrann säkerhetskontroll fick hon jobba med topphemliga säkerhetsuppdrag.

När Greene skulle utreda Denis Cuspert 2014 köpte hon en enkelresa till Turkiet och sedan vidare till Syrien för att gifta sig. Exakt vad som hände framgår inte och förblir en gåta.

Cuspert som "gansterrappare".

Kort efter giftermålet skickas helt plötsligt ett mejl från Daniela Greene där hon verkar ha ångrat sig. Enligt CNN skrev hon:

"Jag var svag och visste inte riktigt hur jag skulle hantera någonting. Jag har verkligen ställt till det den här gången".

Senare skriver kvinnan att hon antagligen kommer sitta i fängelse under en lång tid och att hon önskar att hon "kunde vrida tillbaka tiden".

När Greene till slut tog sig tillbaka till USA så greps hon och FBI vill inte gå in på fler detaljer om gripandet eller hur straffet såg ut. CNN uppger att hon har avtjänat sitt straff och jobbar som värd i en hotellobby. Till tv-kanalen vill hon inte uttala sig av säkerhetsskäl.

Läs också om misstänkte terroristen Rakhmat Akilovs dolda liv på Facebook innan attacken i Stockholm. Eller läs om Europas första kvinnliga självmordsbombare.

FBI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.