Påstods vara "världens äldsta" – nu har han dött

När Mbha Gotho dog hävdade han att hans ålder var 146 år gammal. Det finns dock inga bevis som styrker detta – även om det kan vara sant.


Mbha Gotho från Indonesien har i flera år benämnts som "världen äldsta person". När han var 145 år gammal skrev Nyheter24 om hur han fått begrava alla sina fyra fruar och alla sina egna barn.

Faksimil N24

Nu har gamlingen somnat in – vid den påstådda åldern av 146 år gammal, rapporterar bland annat Telegraph. Omgiven av barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarnsbarnsbarn. Det finns dock inga säkra bevis på exakt hur gammal Gotho faktiskt blev. Men om åldern 146 stämmer så är han den äldsta personen som någonsin vandrat på jorden.

Gothos födelsebevis pekar på att han föddes den 31 december 1870 – ett årtal som den gamle mannen stod fast vid in i döden. De indonesiska myndigheterna har också hävdat att uppgifterna stämmer. Dock har uppgifterna inte kontrollerats av Gerontology research group, eller någon annan organisation, som sköter ett register över världens äldsta människor.

Faksimil N24

Förra året så önskade Mbha Gotho att han kunde dö då han redan upplevt allt som är värt att uppleva – och att hans barnbarn var så pass självständiga att de inte behövde honom.

Vet ni vad hans tips för ett långt liv är? Jo, nämligen att ha tålamod och ha människor omkring sig som man älskar. Nyttig kost och träning var aldrig en stor del av hans liv – och dessutom rökte han som en borstbindare.

Den officiellt äldsta människan någonsin är Jeanne Calment från Frankrike som dog 1997 och blev 122 år gammal. Men om Gothos uppgifter skulle stämma så "slår han det rekordet med råge".

TT. Jeanne Calment blev 122 år gammal.

Den just nu levande officiellt äldsta människan heter Violet Brown och bor i Jamaica. Hon är 117 år gammal.

TT. Violet Brown är just nu 117 år gammal.

I april dog den då äldsta levande människan Emma Morano från Italien och hon blev väldigt omskriven av media runt om i världen. Hon blev 117 år gammal.

Läs också 101-åringens tips för att leva länge

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja bli 145 år gammal?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.