Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trump sparkade FBI-chefen via TV: "Är det ett skämt?"

- 10/05/2017, 07:56 -

James Comey hade planerat att vara FBI-chef i ytterligare 6,5 år. I natt fick han sparken av Donald Trump.

Donald Trump har sparkat FBI-chefen James Comey.

Beskedet kom oväntat under tisdagskvällen, lokal tid, från Vita husets presstalesman Sean Spicer.

Trodde det var ett skämt

Comey ska ha fått beskedet på tv, när han höll ett tal för sina anställda. Nyheten om att han hade fått sparken dök upp på tv-skärmar i bakgrunden.

Han reagerade genom att ha skrattat och sagt att det var "ett rätt roligt skämt", uppger New York Times.

Senare fick han ett brev till sitt kontor. Där meddelade Trump att Comey inte har lett FBI effektivt och att nytt ledarskaps krävs för att återfå förtroendet för myndigheten.

”FBI är en av vårt lands viktigaste och mest respekterade institutioner och i dag gör vi en nystart för brottsbekämpningens kronjuvel”, säger Trump i ett uttalande, enligt SVT.

Även Trump har fått ett brev från justitieminister Jeff Sessions, som skrev att FBI-chefen ska vara en person som följer justitiedepartementets regler och principer.

James Comey utsågs som FBI-chef 2013 av dåvarande president Barack Obama. FBI-chefens anställning varar vanligtvis tio år, men Comey tvingas alltså bort efter fyra år.

Konflikten om rysk inblandning

Comey och Trump ska ha haft en dispyt ända sedan i somras.

Under sommaren 2016 påbörjade även FBI i tysthet en utredning om ett ryskt dataintrång. Något som blev känt först i oktober, då FBI pekar ut Ryssland som ansvariga för dataintrång och spridning av falsk information för att störa valet. När Trump vann valet anklagade Demokraterna Comey för att medvetet undanhållit information, för att hjälpa Trump vinna.


James Comey.

I januari meddelade Comey att Vladimir Putin hade varit ansvarig för Rysslands inblandning i valet. Månaden senare rasade Trump över nyhetsrapporteringen om läckorna till Ryssland, och anklagade FBI för att inte kunna stoppa läckorna från regeringen.

I mars bekräftade Comey att FBI börjat utreda Rysslands inblandning, och samtidigt ser över kopplingar mellan personer inom Trump-kamapnjen och den ryska regeringen, skriver DN.

Obamas avlyssning

Comey avfärdade även Trumps avlyssningsanklagelser mot Barack Obama och krävde att Justitiedepartementet skulle dementera uppgifterna.

– Jag har ingen information som stödjer dessa tweets, och vi har tittat djupt i vår organisation, sade Comey då enligt SVT.

Sökandet efter en ny FBI-chef påbörjas omedelbart, meddelar Vita huset.

Se även: Melania Trumps mystiska internetmiss – är det ett rop på hjälp?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fått sparken någon gång?