Söndag 3 Jul
Stockholm

Nya avslöjanden: Dolt bråk under prinsessan Dianas begravning

I en ny dokumentär avslöjas nya intriger i familjen.
1 av 3
I en ny dokumentär avslöjas nya intriger i familjen. Foto: AP/TT
I planeringen till prinsessan Dianas begravning.
2 av 3
I planeringen till prinsessan Dianas begravning. Foto: AP
Diana dog 1997.
3 av 3
Diana dog 1997. Foto: Stella Pictures / Stella Pictures

I en ny dokumentär avslöjas intrigerna när prinsessan Dianas begravning planerades.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Snart är det 20 år sen som prinsessan Diana dog i en bilolycka i Paris. Trots att åren tickar på så dyker det ständigt upp nya hemligheter från den kungliga familjen i Storbritannien.

Hennes begravning i Westminster Abbey sändes på tv den 6 september 1997 och sågs av två miljarder människor världen över. Nu ska den brittiska tv-kanalen Channel 5 sända en ny dokumentär där nya avslöjanden får komma fram i ljuset. Den heter "Diana: 7 Days That Shook The Windsors".

TT. William, Harry och deras pappa prins Charles.

Begravningsceremonin planerades på bara en vecka och i dokumentären framkommer att den stressiga och sorgliga situationen skapade intriger i familjen.

Bland annat framkommer att den då 15-åriga prins William och 12-åriga prins Harry skulle gå bakom kistan i kyrkan – även om William först vägrade att vara med på ceremonin eftersom han ville sörja ifred. Till slut så var båda ändå med utan att behöva bära kistan, säkert under press från familjen.

Stella Pictures.

Det tog även väldigt lång tid för pojkarna att få reda på att deras mamma tragiskt gått bort. De hade sommarlov och kungahuset ville inte väcka pojkarna för att berätta vad som hänt. Det var främst drottning Elizabeth som var orolig över att de skulle bli traumatiserade.

Därför gömdes alla radio- och tv-apparater i hela huset tills pojkarna personligen fick veta nyheten. När Harry fick reda på den fruktansvärda nyheten så bönade och bad han att få följa med till Paris för att hämta hem sin mamma. Men han fick kalla handen och fick absolut inte följa med.

TT. Harry och William i vuxen ålder.

Dokumentären avslöjar också hur det gick till när Dianas personliga butler Paul Burrell och hennes chaufför Colin Tebbutt hämtade den döda prinsessan på Pitié-Salpêtrière University Hospital i Paris.

– Vi kikade ut genom fönstret från prinsessans sjukhusrum och kunde se många människor som stod på tak för att försöka ta bilder. Det verkade inte som att de hade koll på exakt var Diana befann sig, så vi kunde dölja rummet med hjälp av pappersark som vi satte upp mot fönstret, säger chauffören i dokumentären, enligt Daily Mail som fått se en förhandsvisning.

TT. Julen efter deras mammas bortgång.

På grund av värmen så placerades flera fläktar i rummet – något som fick chauffören att haja till och behövde tid att återhämta sig.

– Jag tänkte – lever hon? Även om det var väldigt dumt av mig att tänka så, säger han.

Läs också om den konstiga detaljen i bilderna på Diana och prins Charles.

Nyligen avgick drottning Elizabeths man prins Philip från alla sina uppdrag.

TV: Se när prins Harry testar sig för HIV

Vet du vem prinsessan Diana var?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.