WHO: Ny form av gonorré sprids – går inte att behandla

- 08/07/2017, 09:44 -
Är du rädd för att få en könssjukdom?
1 av 3

Är du rädd för att få en könssjukdom?

TT/Shutterstock

Då har vi dåliga nyheter.
2 av 3

Då har vi dåliga nyheter.

Shutterstock

Det verkar nämligen som att det kommit en ny form av supergonorré.
3 av 3

Det verkar nämligen som att det kommit en ny form av supergonorré.

TT

En ny form av gonorré sprider sig över världen, något som världshälsoorganisationen WHO nu varnar för.

Könssjukdomen gonorré sprider sig snabbt och varje år smittas över 78 miljoner människor runt om i världen. Oftast behandlas gonorré med antibiotika, men nu har forskare upptäckt en ny form av gonorré, "supergonorré", det skriver TT via Aftonbladet. 

Det handlar om en ny version av bakterien som utvecklats till att bli helt antibiotikaresistent. Hittills har tre fall upptäckts i världen, ett i Spanien, ett i Frankrike och ett i Japan. 

Men WHO tror att flera personer runt om i världen kan vara smittade av den nya superbakterien utan att veta om det. Främst i fattigare länder där rapporteringen av resistenta bakterier inte fungerar lika bra. 

Bildkälla: TT

– Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens, säger experten Teodora Wi på WHO.

WHO menar nu att det finns ett akut behov av att utveckla en ny form av medicin, men hittills finns bara tre pågående potentiella mediciner under utveckling, och det är inte säkert att någon av dem kommer fungera, skriver TT via Aftonbladet

Är du orolig över könssjukdomar? Då kanske du vill veta hur mycket gonorré ökat de senaste åren. Det kan du se i spelaren under. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft en könssjukdom?