Bermudatriangeln sträcker sig från Floridas östkust, till Bermuda i Norr, och slutar vide Puerto Rico i sydöst.
1 av 3
Bermudatriangeln sträcker sig från Floridas östkust, till Bermuda i Norr, och slutar vide Puerto Rico i sydöst. - Foto: Google Maps
Mystiken kring Bermudatriangeln startade 1918 då det amerikanska fartyget USS Cyclops försvann någonstans i området.
2 av 3
Mystiken kring Bermudatriangeln startade 1918 då det amerikanska fartyget USS Cyclops försvann någonstans i området. - Foto: Wikimedia
George W Worley var kapten på fartyget som försvann och kostade 306 människor sina liv.
3 av 3
George W Worley var kapten på fartyget som försvann och kostade 306 människor sina liv. - Foto: Wikimedia

Mysteriet kring Bermudatriangeln är äntligen "löst"

Mystiken kring Bermudatriangeln är som hämtad ur en Stephen King-novell. Men nu ska gåtan vara löst – och svaret är väldigt enkelt.


Öster om Florida, längst Atlantkusten börjar den kusliga och en miljon kvadratkilometer stora Bermudatriangeln, som i sydöst begränsas av Puerto Rico och i norr av ögruppen Bermuda.

Det spöklika området har blivit känt för sina mystiska försvinnanden, där båtar och flygplan under 1900-talet försvunnit, helt utan spår.

Nu har den australiensiska forskaren Dr Karl Kruszelknicki, som gjort sig känd för att avslöja myter med hjälp av forskning, kommit med en förklaring till fenomenet som definitivt kommer att göra sci-fi-älskare och spökfantaster besvikna, skriver News.co.au.

"Enligt USA:s kustbevakning är antalet försvunna plan i Bermudatriangeln detsamma som i övriga världen, rent procentuellt."

Han menar alltså att aliens absolut inte ligger bakom några försvinnanden, utan människor själva.

"Det ligger nära ekvatorn och USA och därför är området tungt trafikerat.", förklarar han, angående den stora mängd försvunna fartyg.

Mystiken kring Bermudatriangeln startade 1918 då det amerikanska fartyget USS Cyclops försvann någonstans i området.

En teori kring alla mystiska försvinnanden har tidigare varit att metanbubblor från havsbotten möjligen skulle orsakat att skepp sjunkit ner från ytan – något som på senare tid avfärdats. Dr Kruszelnicki menar att själva metanbubblorna förekommer i området, men att de omöjligen skulle kunna dra ner varken fartyg eller flygplan.

Det är alltså populärkultur och ett misstolkande av statistik som orsakat rädslan och mystiken kring Bermudatriangeln, men i själva verket rör det sig bara om vanliga misstag, sådana som sker på alla världens hav hela tiden, slår Dr Kruszelnicki fast.

Här kan du se fler mystiska aktiviteter från Atlanten:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du våga flyga över Bermuda-triangeln
Tack för din röst!