En 63-årig kvinna utvisas från Danmark.
1 av 3
En 63-årig kvinna utvisas från Danmark. - Foto: TT
Detta då hon dömts för tiggeri.
2 av 3
Detta då hon dömts för tiggeri. - Foto: TT
Landet skärpte sina lagar så sent som i juni.
3 av 3
Landet skärpte sina lagar så sent som i juni. - Foto: TT

63-årig kvinna dömdes för tiggeri – utvisas från Danmark

En rumänsk kvinna har utvisats från Danmark – till följd av att hon 20 juli greps för tiggeri.


En 63-åriga rumänsk kvinna greps 20 juli för tiggeri i Köpenhamn, Danmark. Idag, tisdag, dömdes hon till 20 dagars fängelse samt utvisning från landet, skriver Dagens DK.

– Åklagarmyndigheten är nöjd med att rätten varit eniga i att det finns skäl för utvisning, när man bryter mot tiggeribestämmelserna för en tredje gång, säger åklagaren Marlene Beynon.

Danmark har sedan 1800-talet haft ett förbud mot tiggeri, och i juni kunde folketinget, Danmarks motsvarighet till riksdagen, dessutom rösta igenom ett förslag som skärpte straffen för tiggeri. Enligt Danmarks Radio gör lagen gällande för att tiggare nu kan dömas till två veckors fängelse vid ett "otrygghetsskapande" tiggeri.

I samma veva röstade folketinget nej till ett förslag om att just utländska hemlösa alltid ska bli utvisade då de döms för tiggeri.

Detta till trots ska kvinnan nu köras ut ur landet, eftersom hon vid två tidigare tillfällen dömts för samma brott. Köpenhamns tingsrätt beslutade att utvisningen inte strider mot EU:s regler om utvisning, skriver Dagens DK.

Mer: Se heta debatten om tiggeri: "Man tjänar mer på att tigga i Sverige än att jobba i Rumänien"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde tiggeri också kriminaliseras i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.