Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

63-årig kvinna dömdes för tiggeri – utvisas från Danmark

- 01/08/2017, 17:05
En 63-årig kvinna utvisas från Danmark.
1 av 3

En 63-årig kvinna utvisas från Danmark.

TT

Detta då hon dömts för tiggeri.
2 av 3

Detta då hon dömts för tiggeri.

TT

Landet skärpte sina lagar så sent som i juni.
3 av 3

Landet skärpte sina lagar så sent som i juni.

TT

En rumänsk kvinna har utvisats från Danmark – till följd av att hon 20 juli greps för tiggeri.

En 63-åriga rumänsk kvinna greps 20 juli för tiggeri i Köpenhamn, Danmark. Idag, tisdag, dömdes hon till 20 dagars fängelse samt utvisning från landet, skriver Dagens DK.

– Åklagarmyndigheten är nöjd med att rätten varit eniga i att det finns skäl för utvisning, när man bryter mot tiggeribestämmelserna för en tredje gång, säger åklagaren Marlene Beynon.

Danmark har sedan 1800-talet haft ett förbud mot tiggeri, och i juni kunde folketinget, Danmarks motsvarighet till riksdagen, dessutom rösta igenom ett förslag som skärpte straffen för tiggeri. Enligt Danmarks Radio gör lagen gällande för att tiggare nu kan dömas till två veckors fängelse vid ett "otrygghetsskapande" tiggeri.

I samma veva röstade folketinget nej till ett förslag om att just utländska hemlösa alltid ska bli utvisade då de döms för tiggeri.

Detta till trots ska kvinnan nu köras ut ur landet, eftersom hon vid två tidigare tillfällen dömts för samma brott. Köpenhamns tingsrätt beslutade att utvisningen inte strider mot EU:s regler om utvisning, skriver Dagens DK.

Mer: Se heta debatten om tiggeri: "Man tjänar mer på att tigga i Sverige än att jobba i Rumänien"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde tiggeri också kriminaliseras i Sverige?