1 av 6
2 av 6
3 av 6
- Foto: Rawpixel Ltd.
4 av 6
- Foto: Rawpixel Ltd.
5 av 6
6 av 6
- Foto: Studio_M

Tågluffguide: Så planerar du den ultimata tågluffen i Europa

Vill du också tågluffa runt i Europa, men vet inte riktigt hur du ska börja? Följ vår steg-för-steg-guide så är du ute i Europa på nolltid!


1. Budget

Det första du behöver bestämma är hur tomt du vill att plånboken ska eka efteråt. Här är det mycket som väger in: tid på resan, vilka länder du åker till, hur du vill bo och hur du vill resa. Även hur du väljer att äta påverkar budgeten. Kom ihåg att storstäder ofta är dyrare, oavsett vilket land du åker till. 

Östeuropa är generellt sett billigare att resa i och passar perfekt för dig med liten budget, medan västeuropa är lite dyrare och passar bättre för dig med en större budget. Däremot går det att leva billigt i båda delarna. Du kan även boka hostel billigare om du bokar dagen före eller samma dag.

Bildkälla: Pexels.

2. Tidsram

Det andra du behöver bestämma är när du vill åka och hur länge du ska vara borta. Det kan vara allt från en helg till flera veckor. Bara du (och plånboken) sätter gränserna! 

Många väljer att åka under juni, juli eller augusti då det är varmare i Europa och fler har semester. Det gör att det är mer turister, boende kan bli dyrare och tågen kan bli fullbokade fortare. Det funkar lika bra att tågluffa under våren eller hösten. 

3. Länder

Det tredje du behöver bestämma är vart du vill åka. En del bestämmer både städer, länder och när de ska åka vidare innan de har börjat tågluffa. Andra tar det som det kommer längs resans väg. Du kan vara hur spontan eller planerad du vill, men det kan vara bra att i alla fall bestämma vilken del av Europa du vill börja i. 

Bildkälla: Pexels.

4. Resesällskap

Det fjärde du behöver bestämma är om du vill tågluffa själv eller inte. Det kan vara jättekul att uppleva ljumna kvällar i Europa med vännerna, men det kan vara lika kul att åka själv. De som åker själva är däremot sällan ensamma, utan lär ofta känna andra tågluffare på hostel, guidade turer och så vidare. 

Kom ihåg: att någon är en bra vän betyder inte att personen är det ultimata resesällskapet. Det kan vara bra att prata om vad ni vill göra på tågluffen för att se om ni kan resa tillsammans. 

Bildkälla: Pexels.

5. Interrailkort

Det femte på din planeringslista är om du ska köpa Interrailkort eller inte. Beroende på vilket kort du köper kan du åka fritt i Europa i en månad. Du kan välja om du vill ha ett antal resdagar eller kunna resa obegränsat under hela perioden.

Det kan löna sig att köpa ett Interrailkort om du tänkt åka runt väldigt mycket. Glöm inte bort att du ofta måste boka sittplats på tåget fast du har Interrailkort. Det gör du enklast på tågstationen. Vill du spara in på boende kan du åka nattåg till ett annat land i stället. 

Bildkälla: Pexels.

6. Boende

Det sjätte du behöver fråga dig själv är hur du vill bo. Du kan bo på hostel, hotell, airbnb, eller varför inte prova på coachsurfing. På hostel kan du välja om du vill dela rum med andra eller inte och det finns ofta möjlighet att laga mat där. På hotell ingår ofta frukost och du behöver inte dela rum med andra. 

Airbnb innebär att du hyr en lägenhet från en privatperson, vilket gör att du inte behöver dela med andra och kan laga all mat där. Coachsurfing innebär att du bor på någons soffa och kan lära känna någon som bor där samtidigt. 

Hur du bor är helt upp till dig och om du har några mål med din tågluff. Vad som är det billigaste alternativet varierar från land till land. Bra att tänka på: du åkte inte dit för att hänga på rummet hela dagarna, så haka inte upp dig för mycket på hur du ska bo.

Bildkälla: Pexels.

7. Packning

Sist men inte minst, packningen! Om du ska resa runt mycket är det smidigast att ha en backpacker-ryggsäck och en lite mindre ryggsäck. På så sätt har du händerna fria och kan lätt turista runt i en ny stad.

Försök att packa så lite som möjligt, speciellt kläder, och ta med tvättmedel i stället. Om ni är flera som reser tillsammans kan ni dela på mycket, till exempel tandkräm och schampo. 

För att undvika att överpacka kan du ta fram allt du tänkte ta med dig och sedan ta bort hälften av det. Det är så lätt att packa för mycket, men tänk på att du ska orka bära på allt också. 

Nu är det bara att börja planera tågluffen! Bon voyage!

/
Vill du tågluffa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

RAF-pensionärer jagas i Berlin

Butikschefens vädjan: Tänk på det här när du köper mjölk på Ica

1 timme sedan
Brukar du köpa mjölk på Ica? Då finns det antagligen ett vanligt misstag du och många andra svenskar råkat göra.

Lastfartyg sjönk i Röda havet – "miljörisk"

1 timme sedan
Lastfartyget Rubymar – som sent i fredags sjönk i Röda havet – utgör en miljörisk, varnar USA:s militär.

Morgonens nyheter 3 mars

1 timme sedan
Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Väpnade grupper har övertagit fängelse på Haiti

1 timme sedan
Ett stort antal fångar har släppts fria efter att väpnade grupper tagit över Haitis största fängelse i huvudstaden Port-au-Prince. Enligt uppgifter till CNN rör det sig om ett hundratal personer som har fritagits.

Bopriserna stiger: "Stapplande uppgång"

1 timme sedan
Prisuppgången på bostadsmarknaden fortsätter för andra månaden i rad. Men det är fortfarande för tidigt att tala om ett trendbrott, enligt bedömare. Vi ser en stapplande uppgång, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.