Söndag 29 Maj
Stockholm

Donald Trump tittade på solförmörkelsen helt fel

Trump ville "leva lite" och stirrade upp mot solförmörkelsen.
1 av 3
Trump ville "leva lite" och stirrade upp mot solförmörkelsen. Foto: AP/TT
Det hade kunnat kostat honom hans syn.
2 av 3
Det hade kunnat kostat honom hans syn. Foto: AP/TT
Nu verkar han ha klarat sig bra, men märkligt med tanke på alla säkerhetsföreskrifter som myndigheterna gav till landets befolkning.
3 av 3
Nu verkar han ha klarat sig bra, men märkligt med tanke på alla säkerhetsföreskrifter som myndigheterna gav till landets befolkning. Foto: AP/TT

För första gången på ungefär hundra år kunde en solförmörkelse ses från hela mittenregionen av USA. Då valde Trump att "leva lite".

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 21 augusti var en dag som många amerikaner hade sett fram emot. Det var nämligen då som många som var på plats i USA kunde se en solförmörkelse – och inte vilken solförmörkelse som helst! Den kallas "Great American Eclipse" och kunde ses över hela USA.

Solförmörkelsen väg genom USA. Den röda delen i mitten är där det var möjligt att se en fullständig solförmörkelse. Bildkälla: Faksmimil timeanddate.com

Det har inte hänt sedan 1918 och inte sedan 1979 har en hel solförmörkelse varit möjlig att se från någonstans i USA. En hel solförmörkelse är när månen täcker solen helt.

Givetvis var det extremt intressant för hela landets befolkning. Långt innan gick flera myndighetsorgan ut och varnade för att stirra rakt in i solen. Bland annat hade Nasa tydliga direktiv på hur man skulle göra om man ville njuta av fenomenet.

Bildkälla: Amazon

"Använd inte bara solglasögon" och "använd särskilda 'solförmörkelseglasögon'" var några tips. Nu ska ni få gissa vem som fullständigt struntade i säkerhetsföreskrifterna?

Bildkälla: TT/AP

Om du gissade på landets president Donald Trump så hade du helt rätt. Enligt en reporter för The Wall Street Journal på Twitter ropade några av hans anställda åt presidenten att han måste "sluta kolla". 

Faksimil Twitter

Trump tänkte säkert "yolo" och körde på, men sanningen är att det hade kunnat sluta illa. Att stirra direkt upp mot solen kan orsaka allvarliga skador på näthinnan – som är den mest ljuskänsliga delen av ögat. Enligt CNN, som pratat med en optiker, kan det orsaka permanent suddighet eller i värsta fall blindhet.

Då räcker det med att stirra bara i någon sekund – och det finns ingenting som gör att du känner "när du stirrat för länge". Så gör det inte bara!

Givetvis började också skämten att spridas – särskilt på Twitter. Som det här klockrena exemplet:

Faksimil Twitter

Nu verkar presidenten ha klarat sig bra efter sitt misstag. Men det hade kunnat slutat illa. 

Bildkälla: AP

Dessutom såg familjen Trump i Washington bara en "partiell solförmörkelse" då månen inte täcker hela solen, enligt IFL Science

Trots att presidenten snabbt fick på sig speciella glasögon för tillfället så verkar meddelandet inte gått fram till landets "first lady" Melania Trump som också ville få sig en "närmare titt".

Bildkälla: AP 

Tänk på säkerheten!

Läs också om mamman som "ville boka om solförmörkelsen" eftersom hennes son var upptagen den dagen.

TV: Donald Trump gör bort sig – räddas i sista sekund av Melania

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du sett en solförmörkelse?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela