Madsen.
1 av 2
Peter Madsen har länge varit en känd profil i Danmark innan Nautilus sjönk i augusti 2017. - Foto: AP/TT/Wikimedia
Danmark.
2 av 2
Ubåten Nautilus är den största privatbyggda ubåten någonsin, och konstruerades 2008 av danske Peter Madsen. - Foto: Wikimedia

Peter Madsen misstänks för Kim Walls död – men vem är han?

En galen uppfinnare och en karismatisk konstnär. Så beskrivs Peter Madsen som var känd sedan länge i Danmark.


Innan den 11 augusti var inte Peter Madsen ett särskilt känt namn i Sverige. Helt plötsligt blev han känd som en uppfinnare vars ubåt sjunkit. Sen utvecklades historien till ett morddrama.

Den svenska journalisten Kim Wall var ombord på ubåten och den 22 augusti hittades en kvinnotorso som senare bekräftades tillhöra henne. Madsen sitter nu häktad misstänkt för inblandning i hennes död.

Men vem är Peter Madsen? Han har länge varit ett välkänt namn i hemlandet Danmark där han gått under namnet "Raket-Madsen".

Wikimedia Commons

1. Uppväxten och familjen

Peter Madsen föddes den 12 januari 1971 i Danmark. Enligt journalisten Thomas Djursing, som skrivit flera reportage om Madsen, växte han upp ensam med sin pappa som var konservativ och hade en gammeldags syn på uppfostran. När Madsen var 17 år gammal så dog hans pappa, skriver TT via Sydsvenskan.

Redan som barn var han oerhört intresserad av experiment med bränsle och försökte redan då konstruera egna raketer. Ett intresse han tog med sig in i vuxenlivet.

En person som talat negativt i media om Madsen är hans halvbror, Benny Egesø, som i en intervju med Berlingske Tidning sagt att han "aldrig kommer förlåta Peter för det han gjort".

2. Utbildningen

Oftast beskrivs Peter Madsen som ingenjör och uppfinnare. Men han är faktiskt inte utbildad ingenjör. Han hoppade av skolan när han själv tyckte att han lärt sig tillräckligt för sitt syfte. Nämligen att bygga ubåtar och rymdfarkoster.

Bildkälla: Joi Ito/Flickr/Wikimedia Commons

En mer passande titel för Madsen, som ofta använts i danska medier, skulle vara hobbyentusiast, skriver Dagens Nyheter. Ofta beskrivs han också som konstnär.

3. Fascinationen för ubåtar

Mellan 2001 och 2002 byggde Madsen den första danska ubåten någonsin vid namn UC1 Freya. Som självutnämnd ingenjör och en ständig drivkraft fortsatte intresset för just ubåtar och den tredje han konstruerade själv var UC 3 Nautilus som är 17,8 meter lång och 32,5 ton tung. Den sjösattes 2008 och var världens största hembyggda ubåt.

Wikimedia Commons

Madsen själv beskrev i tidningen Ingeniøren ubåten entusiastiskt som "ett politiskt budskap om frihet". I samma intervju får han frågan om han är galen – varpå han svarar: "Det är kanske inte jag som är galen, men resten av världen som är det. De som sitter hemma och kollar på sin tv i sin förortsvilla. Det handlar om att följa sina drömmar."

4. Målet att komma till rymden

I hemlandet Danmark var han mest känd under namnet "Raket-Madsen". Ett smeknamn han fick tack vare sin fascination för raketer och rymden. Med målet att bygga en hemmabygd raket och sedan resa till rymden. 

Madsen var med och grundade två föreningar i Köpenhamn med just målet att skicka människor ut i rymden.

Ritningen till och den färdiga produkten av HEAT1 som testades 2011. Bildkälla: Copenhagen Suborbitals/Thomas Pedersen/Wikimedia

För sina rymdprojekt har han vunnit flera priser. Dessutom var en av hans tidigare föreningar Copenhagen Suborbitals nominerad till prestigefulla World Technology Award 2011. För hans smått galna och udda personlighet vann han också "Aldrig som de andre" 2014 som delas ut av spritsorten Gammel Dansk

Madsen och före detta kollegan Kristian von Bengtson som startade Copenhagen Suborbitals. Bildkälla: Copenhagen Suborbitals/Wikimedia

Enligt Aftonbladet började han bråka med flera föreningsmedlemmar i Copenhagen Suborbitals och drog sig ur samma år som han vann pris. Då startades en ny grupp med samma mål – mot rymden.

5. Bråkade ofta med journalister

Thomas Djursing har förutom att ha skrivt flera artiklar om Madsen också skrivit boken "Raket-Madsen". Han förklarar att det ofta uppstod en hetsig stämning mellan honom och Peter Madsen.

– Jag vet ingen journalist som inte har varit i konflikt med honom. Han är perfektionist och vill skydda sina projekt, säger Thomas Djursing till Aftonbladet.

Boken om Madsen skriver av journalisten Thomas Djursing.

Enligt danska TV2 kom Madsen i kontakt med Kim Wall genom e-post där de båda bestämde sig för att träffas för ett personporträtt.

6. Vännernas chock

I media har flera vänner och bekanta till Madsen talat ut. De flesta pratar om en egensinnig, men samtidigt som en person som aldrig skulle kunna begå ett mord.

– Jag förstod direkt att det var något som var fel. Det måste ha hänt en förfärlig olycka och han har hamnat i en situation där han blivit rädd och inte vetat vad han skulle göra, säger vännen Deidre King till Aftonbladet.

Vännen Christoffer Meyer beskriver Madsen i en artikel publcierad av Aftonbladet som en person "som tar kritik personligt", men samtidigt någon som alltid ber om ursäkt. Han skulle följa med Madsen ut på en tur i Nautilus samma dag som den sjönk. 

Madsen framför Nautilus. Bildkälla: AP/TT

Journalisten Djursing tror att Madsen mycket väl kan vara skyldig eftersom "hans förklaring är så ofullständig", skriver Kvällsposten.

Jens Falkenberg byggde Nautilus med Madsen och påstår att säkerheten var riktigt dålig ombord.

7. Vad händer nu?

Madsen sitter fortfarande häktad misstänkt för inblandning i Kim Walls död. Läs här om hur Madsen reagerade när Walls torso hittades.

TV: Journalisten Kim Wall blev bara 30 år – så var hennes liv

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.