Torsdag 27 Jan
Stockholm

Peter Madsens version: Kim Wall fick 70 kilo tung lucka i huvudet

Nu avslöjas vad uppfinnaren Peter Madsen sa i de inledande förhören.
1 av 4
Nu avslöjas vad uppfinnaren Peter Madsen sa i de inledande förhören. Foto: TT Nyhetsbyrån
Svenska journalisten Kim Wall ska ha fått en 70-kilos lucka i huvudet – och avlidit direkt, enligt Peter Madsen.
2 av 4
Svenska journalisten Kim Wall ska ha fått en 70-kilos lucka i huvudet – och avlidit direkt, enligt Peter Madsen. Foto: TT
Den bärgade ubåten Nautilus.
3 av 4
Den bärgade ubåten Nautilus. Foto: TT
Svenska journalisten Kim Wall.
4 av 4
Svenska journalisten Kim Wall. Foto: TT

Nu avslöjas vad Peter Madsen sa i förhören. Svenska journalisten Kim Wall ska ha fått en 70 kilo tung lucka i huvudet – och avlidit direkt.

Kommentera (38)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under tisdagseftermiddagen startade en omhäktningsförhandling mot den danska uppfinnare Peter Madsen. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen vill att han omhäktas – denna gång för mord.

Sedan den 12 augusti har Peter Madsen suttit häktad misstänkt för att ha orsakat den svenska journalisten Kim Walls död under en ubåtsfärd.

Peter Madsen. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Åklagaren läste upp vad Peter Madsen själv berättat i de inledande polisförhören om vad som hände den där kvällen och natten den 10 augusti. Där kom det fram att Peter Madsen ska ha fått reda på att Kim Wall ville göra en intervju med honom vid 17-tiden på den aktuella torsdagen.

Under ubåtsfärden ska också Kim Wall ha intervjuat Peter Madsen. Men när Madsen var uppe i ubåtstornet för att styra ska Kim Wall ha beslutat sig för att också klättra upp dit.

Det var då det hände.

– Kim Wall fick en lucka på 70 kilo i huvudet, när hon skulle följa efter Madsen. Hans grepp gled och hon fick luckan i huvudet. Hon dog på 20 sekunder på grund av en svår skallskada. Då fick Madsen panik, han ville sänka ubåten och ta livet av sig själv, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen, enligt Expressen.

Den bärgade ubåten Nautilus. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Peter Madsen själv har velat att häktningsförhandlingen ska vara öppen för allmänheten eftersom han själv vill berätta sin version av vad som hände på ubåten, något som också skedde under tisdagseftermiddagen.

Han har erkänt att det var en olycka ombord som orsakade den svenska journalistens död. Peter Madsen har även sagt att han dumpat kroppen till havs. Däremot säger han att han inte är skyldig till mord.

Efter olyckan ska Kim Wall ha blött ymnigt. Madsen lyckades inte heller hitta någon puls på henne.

– Peter Madsen konstaterade att hon var död och gick in i chock, det var därför han inte kontaktade någon vid händelsen. Madsen har uppgett att han stod i en situation som var djupt förfärlig, en katastrof, säger åklagaren enligt Expressen.

Kim Wall. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det som hände sen var att uppfinnaren lade sig för att sova några timmar. Under tiden låg Kim Walls döda kropp i en annan sektion i ubåten. Peter Madsen berättar att han inte ville vara nära kroppen alls.

– Jag gick och la mig utan att tillkalla hjälp för att jag inte hade några planer, mer än att åka hem och sänka båten. Det var två dörrar mellan mig och Kim Wall när jag la mig för att sova ombord på ubåten, säger Peter Madsen själv under förhandlingarna.

Tillslut beslutade han dock sig för att ta upp kroppen ur ubåten.

– Jag hittade något i ubåten som jag knöt runt Kim Walls kropp. Kroppen var hel när jag kastade den i vattnet. Det bälte som hittades runt kroppsdelen är inte den sak som jag knöt runt henne, säger Peter Madsen.

Han ska en tid efter det ha öppnat ubåtens ventiler, vilket gjorde att fartyget sjönk.

Peter Madsen omhäktades strax efter klockan 18.00 på tisdagen som misstänkt för mord. Han ska också genomgå en stor sinnesundersökning, skriver Expressen.

Peter Madsen misstänkts för Kim Walls död – men vem är han? Se klippet nedan:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt det här fallet?
Tack för din röst!
Kommentera (38)
Kopiera länk
Dela