Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ubåts-dramat: Här är allt som har hänt

- 12/08/2017, 21:55 -

En ubåt har sjunkit i Öresund, och en svensk journalist befaras ha blivit mördad. Nyheter24 sammanfattar hela händelseförloppet.

Den svenska journalisten Kim Wall, 30, misstänks ha mördats, och en dansk ingenjör sitter nu häktad. Ubåts-dramat i Öresund har skakat såväl Sverige som Danmark – och ett flertal frågor är ännu obesvarade. Nyheter24 sammanfattar hela händelseförloppet.

Torsdag 20.30 – Nautilus lämnar hamnen

Den danska ubåten UC3 Nautilus, världens största privatbyggda ubåt, lämnar hamnen i Köpenhamn för en färd på Öresunds vatten. Med på turen är 46-årige Peter Madsen, en dansk uppfinnare tillika ingenjör, som konstruerat ubåten samt den svenska journalisten Kim Wall.

Fredag 02.30 – Wall anmäls försvunnen

Kim Wall anmäls saknad av sin partner då hon aldrig återvänt hem. Ungefär en timma senare inleder danska myndigheter ett stort sökpådrag efter den försvunna ubåten.

Fredag 10.30 – Ubåten siktas

Ubåten siktas vid Kögebukten, 24 kilometer sydväst om Köpenhamn, och radiokontakt upprättas med Peter Madsen som uppger att han är påväg tillbaka mot hamnen.

Fredag 11.00 – Ubåten sjunker

Danska nyhetsbyrån Ritzau uppger att ubåten sjunkit. Tidningen BT skriver att Peter Madsen vinkat till sig en räddningshelikopter när ubåten börjat sjunka, och sedan hoppat i vattnet. Därefter har han plockats upp av en civil båt.

– Vi plockade upp honom mellan Kögebukten och South Port, där vi förväntar oss att ubåten sjunkit. Vi pratade kort med Peter Madsen som berättade att båten skulle ha haft tekniska problem. Det viktigaste är att han lever och är okej, sa Anders Damgaard, försvarets pressrådgivare till BT, då.

Vid denna tidpunkt antas Kim Wall redan ha gått i land kvällen innan.

Fredag 13.40 – Svensk polis efterlyser Wall

Svensk polis efterlyser den då, ej namngivne kvinnan. "Om kvinnan ska ha varit ombord på ubåten vid tillfället för hennes försvinnande är oklart", går det att läsa i efterlysningen. Detta till trots deltar de inte aktivt i sökandet, men håller kontakt med Walls anhöriga, skriver Aftonbladet.

Fredag 17.44 – Madsen grips

Köpenhamnspolisen meddelar att Peter Madsen gripits, och misstänks för dråp. Madsen själv nekar till brott och menar att han att han släppt av Kim Wall i Köpenhamn kvällen innan, vid 22.30 – men journalisten återvände aldrig hem. Dansk polis går även ut med signalement på Kim Wall för att trappa upp sökandet. Hon uppges burit orange blus och en svart-vit blommig kjol, vid tidpunkten för sitt försvinnande.

Enligt uppgifter till Ekstrabladet börjar polisen missstänka att Peter Madsen medvetet sänkt sin ubåt för att röja sin spår. Det är de märkliga omständigheterna kring ubåtens försvinnande som ska ha gett upphov till misstankarna.

Lördag 12.30 – Journalisten identifieras

Kort in på eftermiddagen går svenska medier ut med vem den försvunna journalisten är. Hon identifieras som 30-åriga Kim Wall, en frilansjournalist som följde med på ubåtsfärden för att göra ett reportage. Hon har en masterexamen i journalistik vid Columbias universitet i New York 2013, och har bland annat skrivit för tidningarna Vice, The Guardian och New York Times.

– Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att Kim saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Hon är starkt fokuserad, ambitiös och hängiven sitt arbete. Hon skriver ofta om sociala frågor, utrikespolitik, popkultur och jämställdhetsfrågor, säger Ingrid Wall, Kims mamma tillika kommunikationschef i Trelleborgs kommun, till Trelleborgs Allehanda.

Lördag 15.20 – Förhandlingarna inleds

I Köpenhamn hålls häktesförhandlingar mot Peter Madsen, som nu misstänks mördat Kim Wall. Madsen nekar fortfarande till brott.

– Jag vill mycket gärna uttala mig, säger han i rätten, enligt Aftonbladet.

Förhandlingarna hålls med stängda dörrar, och orsaken uppges vara att domaren inte vill riskera kränka de anhöriga eller försvåra utredningen. Brottsrubriceringen är "uagtsomt manddrab" på danska, som kan jämföras med vållande till annans död.

Lördag 15.54 – Ubåten bärgas

Efter en insats som pågått sedan 10.00 lyckas ubåten bärgas till ytan från havsbotten. Parallellt med sökandet efter Kim Wall ska ubåten undersökas, men först måste den bogseras till land, vilket väntas vara klart vid 22 på lördagen, enligt ett pressmeddelande från Köpenhamnspolisen.

Lördag 21.00 – Sökandet pågår fortfarande

Kim Wall har fortfarande inte bekräftats vara död, och är fortfarande anmäld som försvunnen hos polisen.

Söndag 07.00 – Ubåten ska tömmas på vatten

Ubåten är uppdragen på land och arbetet med att tömma ubåten på vatten pågår. Efter ska en teknisk undersökning av ubåten göras, skriver Aftonbladet

– Om ubåtens inre är intakt kommer det sannolikt att finnas spår efter ett eventuellt brott. Om den först måste tömmas på saltvatten måste de skynda sig innan vattnet förstör biologiska spår, säger Kurt Kragh, tidigare mordutredare vid danska polisen, till Ekstrabladet.

Söndag 10.20 – Tekniker går ner i ubåten

Flera medier rapporterar att tekniker med skyddsmasker och kameror är på väg att gå ner i ubåten.

Söndag 11.30 Ingen person i ubåten

Polisen i Köpenhamn meddelande under en pressträff att man inte har hittat någon person i ubåten. Det innebär att Kim Wall forfarande saknas, skriver Aftonbladet. 

– Kims familj är informerad om att ingen person har hittats i ubåten, säger Jens Møller, på Köpenhamnspolisen, under pressträffen. 

Söndag 11.40 – Polisen inleder sökarbete

Under pressträffen meddelade polisen att man kommer att inleda ett sökarbete i Kögebukten, där ubåten sjönk. Møller sa också att det verkar som att ubåten har sänkts med mening och den ska fortfarande betraktas som en brottsplats, enligt Aftonbladet

– Vi hoppas fortfarande på att vi kan hitta Kim Wall vid liv, men vi förbereder oss på att hon kanske inte är det, sa Møller under pressträffen. 

Söndag 13.40  Madsen ändrar sin version 

Madsen har tidigare sagt att han släppte av Wall runt halv elva på torsdagskvällen. Men nu ska han ha ändrat sin version om händelsen. 

– Det är riktigt att vi har fått en annan förklaring, berättade Møller under pressträffen. 

Måndag 14.40 – Båten sänktes med avsikt

Under måndagen väntas polisens tekniska undersökning av ubåten bli klar. Nu bekräftar Köpenhamnpolisen i ett pressmeddelande att sänktes medvetet, skriver Dagens Nyheter.

Undersökningen har gjorts med hjälp av ubåtsexperter från danska försvarsmakten. 

Måndag 14.40 – Nya uppgifter: Kim kan finnas i svenska vatten

Samtidigt som uppgifterna om att ubåten sänkts med avsikt framkommer uppgifter om att försvunna Kim Wall kan finnas i svenska vatten. Detta efter att analyser visar att under tiden efter Kims försvinnande har vattenströmmarna gått i riktning mot Sverige.

Danska utredare och svensk polis ska nu söka i farvatten längs den svenska kusten, uppger Aftonbladet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt med i dramat?