Kaoset i Katalonien – allt som har hänt.
1 av 4
Kaoset i Katalonien – allt som har hänt. - Foto: TT
Nu blir det nyval.
2 av 4
Nu blir det nyval. - Foto: TT
Inom sex månader.
3 av 4
Inom sex månader. - Foto: TT
Krismöte i regeringen.
4 av 4
Krismöte i regeringen. - Foto: TT

Det blir nyval i Katalonien, Spanien – det här har hänt

Katalonien röstade om sin självständighet, det utbröt kaos och nu är Spanska regeringen i kris. Läs allt som hänt.


Är du förvirrad kring vad som händer i Spanien just nu? Kanske har läst på nyheterna men inte riktigt förstått vad som är grejen? Vi reder ut allt. 

Vad är Katalonien? 

Katalonien är ett område i nordöstra Spanien som är självstyrande. Katalonien innefattar fyra provinser, Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona. 

I Katalonien bor det ungefär sju och en halv miljon personer. 

Bakgrund

Katalonien har lång historia av förtryck och hat mot Spaniens styre. På 1700 talet erövrade Kung Filip V Katalonien och tvingade folket prata spanska. Han lyckades inte riktigt. 

Men när general Francisco Franco kom till makten efter inbördeskriget i Spanien så dödade han tusentals personer och ja, hatet mot den spanska regeringen växte en aning. 

Katalonien vill helt enkelt ha sitt eget språk katalanska, sin kultur och styra över sig själva. De är trötta på att tryckas ner. 

Katalonien vill bli självständigt

Bildkälla: TT

Det har länge varit på tapeten att Katalonien ska bli självständigt från Spanien. Den sjätte oktober så bestämde Kataloniens parlament att en omröstning om självständighet skulle hållas första oktober. Men Spanien hävdade att en sådan omröstning skulle vara olaglig. 

Valet

Det hölls ett val angående Kataloniens självständighet i Katalonien. Det utbröt vilda protester och den spanska polisen försökte stoppa valet. Bland annat genom att våldsamt gå till attack mot personer som försökte rösta. 

Flera hundra personer skadades.

Sent på kvällen så stod det klart att majoriteten av rösterna var för att Katalonien skulle bli självständigt. Hela 90 procent. 

Efter valet

Från Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont hördes inga segerrop efter valet. Även om de vunnit. Beskedet om självständighet skulle ha kommit i veckan men ännu hördes ingenting. 

Spaniens regering i kris

Bildkälla: TT

Okej så Spanien vill verkligen inte att Katalonien ska bli självstyrande. Så under lördagen höll den spanska regeringen ett krismöte. För att bestämma hur det skulle gå vidare för att stoppa Katalonien från att bli egna. 

Carles Puigdemont anser sig rätten att utropa självständighet. Och ville förhandla med bland annat premiärministern Mariano Rajoy. Men han gav sig inte och hotade med att aktivera artikel 155 i den spanska konstitutionen och "återställa ordningen i Katalonien". 

Artikeln 155? 

Det är en lag i konstitutionen som ger den spanska regeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region skulle agera på ett sätt som hotar Spaniens intressen. En lag som inte är att leka med alltså. 

Den har aldrig tidigare använts.

Nyval

Nu utlyser den spanska regeringen nyval i Katalonien som ska hållas inom sex månader. Så tidigt som möjligt. Regeringen försöker nu också avsätta regionpresidenten Carles Puigdemont och ta över styret över Katalonien tills nyvalet. 

– Huvudsaken är att återfå konstitutionell ordning, säger premiärminister Mariano Rajoy vid en pressträff.

Det står nu också klart att omröstningen i Katalonien var olaglig. 

Källa: SVT, MetroAftonbladet, DN

Se också videon från kaoset under omröstningen

Läs också om kaoset under folkomröstningen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt utvecklingen i Spanien?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.