Torsdag 11 Aug
Stockholm

Nya lagförslaget: Böter för män som busvisslar

I Frankrike föreslås nu en ny lag för att minska på sexuella trakasserier.
1 av 3
I Frankrike föreslås nu en ny lag för att minska på sexuella trakasserier. Foto: TT/Pixabay
Där ska det då bli olagligt att ropa eller busvissla efter kvinnor på öppen gata.
2 av 3
Där ska det då bli olagligt att ropa eller busvissla efter kvinnor på öppen gata. Foto: Pixabay
Fransmännen verkar positivt inställda till lagförslaget.
3 av 3
Fransmännen verkar positivt inställda till lagförslaget. Foto: Pixabay

I Frankrike föreslår nu landets jämställdhetsminister att det ska utgå böter till män som busvisslar eller ropar efter kvinnor på gatan.

Kommentera (112)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De senaste veckorna har avslöjandet av flera kända profilers sexuella trakasserier (däribland Hollywood-mogulen Harvey Weinstein och i Sverige – Martin Timell) lett till en öppen diskussion där många kvinnor berättat om sina fruktansvärda upplevelser under hashtagen #MeToo.

Efter uppståndelsen vill nu politiker i Frankrike att det ska utgå böter till män som ropar eller busvisslar efter kvinnor på öppen gata. Där landets jämställdhetsminister Marlène Schiappa står längst fram i kampen mot sexuella trakasserier, skriver Le Monde.

Marlène Schiappa. Bildkälla: Par Nantilus/Wikimedia

Faktiskt så har diskussionen i Frankrike pågått även innan anklagelserna mot Weinstein ramlade in. Under hashtagen #balancetonporc (ungefär "berätta om ditt svin") berättade franska kvinnor om sexuella trakasserier.

Pixabay

Exakt hur dryga böter det rör sig om framgår inte ännu, men antagligen kommer den nya lagen att introduceras i början av 2018. 

– Personligen tycker jag inte att det är trakasserier att rop efter en kvinna på gatan, men det är det när en man exempelvis förföljer en kvinna i tunnelbanan. Det är vid sådana tillfällen som det tydligt genererar i stress, säger Schiappa till Le Monde.

Lagförslaget är dessutom riktigt populärt i Frankrike. En ny undersökning visar att 80 procent står bakom förslaget. Däremot har polisen i landet varit negativt inställd till lagen då de anser att det blir "svårt att bevisa vad som faktiskt skett".

Pixabay

Tycker ni att ett liknande lagförslag borde gå igenom i Sverige?

TV: Här är alla gånger Martin Timell betett sig som ett svin

Kommentera (112)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.