Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu blir det billigare att handla sprit – och nötter – i Danmark

- 13/11/2017, 15:18 -
Tack vare en ny bestämmelse från den danska regeringen blir en hel del varor billigare i vårt grannland.

Tack vare en ny bestämmelse från den danska regeringen blir en hel del varor billigare i vårt grannland.

Wikimedia/Pixabay (Montage Nyheter24)

Danskarna går just nu nuts över att nötter, öl, vin och regnkläder(!) blir billigare tack vare nya avtal och minskade avgifter.

Det händer saker i Danmark. Och med det menar vi att mycket saker och ting blir MYCKET billigare. Det tack vare ett nytt avtal som den danska regeringen i samarbete med Dansk Folkeparti och Radikale Venstre röstat fram. Totalt handlar det om 15 miljarder kronor som är avsatt fram till 2025 att minska på avgifter.

Fokus ligger (förvånande nog) på nötter. Flera danska medier, däribland Ekstra Bladet, har skrivit stora rubriker om hur mycket billigare nötter blir i landet. It is nuts, people! 

Förutom nötter är det mycket annat "godt" som blir billigare för danskarna och för oss turister. Håll koll på följande varor:

Nötter

TT/Wikimedia (Montage Nyheter24) 

Danskarna älskar sina nötter – och nu blir de älskade snacksen billigare. Vi pratar om priser som markant kommer sjunka. Ett räkneexempel, levererat från Ekstra Bladet, är att extraavgifterna för nötter kostat ungefär 35 kronor per kilo – utöver själva nötternas grundpris. Det ska halveras till 2018 – och försvinna helt till 2020. 

Totalt kommer det kosta 175 miljoner danska kronor för staten att ta bort avgiften.

Alkoläsk

Det kostar en hel del att köpa exempelvis en Bacardi Breezer i Danmark. Avgiften på 16 kronor per liter tas helt bort 2018.

Ingen prishöjning på öl och vin

Med den nya dealen försvinner de konsumentavgifter som nu finns på öl, vin, socker och choklad. Dessutom försvinner en extra "emballageavgift" på förpackningar till öl och läsk från och med 2019.

TT/Wikimedia (Montage Nyheter24) 

Te

Danmark har länge varit det enda EU-landet som har extra avgifter på te. Nu försvinner dessa då man tidigare betalat sju danska kronor(!) per kilo te.

Regnkläder

Åh, Danmark. Tydligen så har vi som panikköpt regnkläder i landet behövt betala en avgift som uppgår till 3,5 danska kronor per kilo (det är tydligen så man mäter regnkläder). Den avgiften vinkar danskarna hejdå till från och med 2019. 

TT/Wikimedia (Montage Nyheter24) 

En viktig brasklapp som Ekstra Bladet skriver om är att det här givetvis inte garanterar att samtliga varor kommer bli billigare. Det är helt enkelt upp till återförsäljaren. I Danmark rasar dock läkare (bland annat Lægeforeningen) över att det i princip blir billigare med alkohol i landet.

TV: Nu kan du shoppa i butiken och ta med dig allt hem – och sen betala på faktura

Blir det en tur till Danmark snart?