I Libyen pågår människosmuggling och slavhandel.
Efter att CNN publicerade bevis på att människor säljs som slavar i Libyen har hela världen blivit upprörda. - Foto: Faksimil CNN/TT

De flyr för sina liv – säljs som slavar i Libyen

För några tusen kronor säljs människor på flera platser i Libyen. Nu riktas stark kritik – särskilt mot EU.


"Åttahundra... Niohundra... 1 000...". En nigeriansk man i tjugoårsåldern klädd i en blek skjorta och mjukisbyxor står och stirrar in i den gryniga mobilfilmen. Han har precis blivit såld på auktion för 1 200 dinarer (ungefär 6 600 kronor). Han beskrivs av auktionsförrättaren som "stark" och "perfekt för jobb med jordbruk". 

Faksimil från den video spridit sig på nätet och föreställer en människa som blir såld i Libyen. Bildkälla: Faksimil CNN.

Det var den här videon som fick CNN att resa till Libyen för att ta reda på mer om den omtalade slavhandeln som ryktats ha skett på flera platser i landet. Det de fick reda på har upprört en hel värld.

Vad är det egentligen som de fått reda på?

CNN har själva bevittnat hur flertalet människor sålts på auktion utanför huvudstaden Tripoli. De har efter bevis kommit fram till att den här auktionsplatsen bara är en otroligt liten procent av alla de slavauktioner som genomförts i landet.  

Vilka är människorna som säljs som slavar?

Varje år korsar hundratusentals människor Libyens gräns som flyktingar. De flesta har flytt på grund av politiska eller ekonomiska skäl. De vill ta sig till en plats där de kan börja sitt nya liv – Europa.

Många har sålt allt de äger för att ge sig iväg på den farliga resan över havet från Afrikas kust över Medelhavet. Men i Libyen tar det ofta stopp då landets kustbevakning på ett aggressivt sätt satt stopp för båtarna som anordnas av människosmugglare. 

Bilden föreställer en båt som sjunker utanför Libyens kust fylld med flyktingar. Bildkälla: TT

Det innebär att flera människor då blir fast i Libyen. Där görs de till slavar av människosmugglarna som inte lyckats placera dessa på en båt.

Varför just Libyen?

Landet befinner sig i ett väldigt "känsligt läge" då det dels är den mest självklara vägen för flyktingar att ta sig till Europa. När landet dessutom beskrivs som ett av "världens mest icke stabila stater" efter att landets diktator Muammar al-Gaddafi störtades och mördades 2011, skriver Huffington Post.

Libyen är inte ensamma i världen om att bedriva människohandel. Enligt människorättsorganisationen Walk Free Foundation är mer än 45 miljoner människor offer för trafficking och slavhandel.

Varför reagerar ingen?

CNN har på eget bevåg gett allt bevismaterial till libyska myndigheter som har "lovat att starta en utredning". Enligt Afrikanska unionen finns det nu ett krav på att Libyen ska reagera – och ställa skyldiga personer inför rätta, skriver TT via Aftonbladet.

En faksimil från CNN:s starka reportage om slavhandeln i Libyen. På bilden syns Victory som säger att han blev såld på auktion.

Förenta Nationernas generalsekreterare Antonio Guterras har fördömt det han kallar "avskyvärda kränkningar mot mänskliga rättigheter".

Flera människorättsorganisationer har samlat underskrifter för att få beslutsfattare över hela världen att reagera. En namninsamling på Change.org med målet att "stoppa människohandeln" har skrivits under av över 350 000 personer.

Men va? Hur kan det se ut på det här viset?

Många kritiserar EU och dess avtal med Libyen, bland annat Aftonbladets Nivette Dawod. Det finns en överenskommelse mellan Italien och Libyen där människosmugglingen ska stoppas med alla tillgängliga medel. 

En samling människor som flytt sina hemländer för ett bättre liv i Europa. Faksimil CNN.

På grund av att landets styre "inte är så stabilt" är det svårt för EU att förhandla med staten, men man kom fram till ett ekonomiskt stöd på omkring 454 miljoner kronor för att "rädda liv på Medelhavet" som statsminister Stefan Löfven själv formulerat det.

Tyvärr verkar pengarna iställe ha finansierat misshandel och försäljning människor av den EU-utbildade räddningspersonalen på plats i Libyen – och den skarpa kritiken mot EU växer.

Men finns det något vi kan göra i Sverige då?

Nu på lördag anordnas en demonstration utanför Libyens ambassad i Stockholm. På dess Facebook-event har över 5 600 personer klickat i att de ska gå. Det anordnas också demonstrationer på andra platser i landet – bland annat i Malmö, Uppsala, Örebro, Göteborg och Västerås.

Se också till att rikta ilskan och uppmaningen till personerna som kan göra skillnad – våra politiker.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du gå på demonstrationen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.