Den 70-årige mannens tatuering fick läkarna att undra vad de skulle göra
1 av 2
En mans tatuering skapade ett stort dilemma för läkarna. - Foto: University of MIami/TT
Do not resuscitate – återuppliva inte tatuering man sjukjus
2 av 2
Mannens tatuering. - Foto: Universtiy of Miami

Mannens tatuering avgjorde om han skulle leva eller dö

Skulle du låta en tatuering bestämma ifall du ska låta någon leva eller inte? Det dilemmat ställdes läkarna på Florida Hospital inför.


Händelsen kunde varit tagen ur det mest kryddade avsnittet ur "House" eller "Grey’s Anatomy". Den här gången krossade verkligheten fiktionen när personalen på Florida Hospital nyligen ställdes inför ett minst sagt skrämmande dilemma.

En man i 70-årsåldern kom till akuten medvetslös med en olycklig sjukdomshistoria och höga nivåer alkohol i blodet. Han hade ingen familj som anmält honom saknad, och inte heller något som kunde styrka hans identitet. Han blev en så kallade "John Doe"– en person med okänd identitet. 

Det enda som fanns att gå på var en tatuering på hans bröst som med orden "do not resuscitate" –  “återuppliva inte”.

Bild: University of Miami

Viljan att rädda livet på mannen krockade med texten på hans hud som skrek motsatsen och läkarnas  instinkter motsades. En studie i The New England Journal of Medicine kring just detta dilemmat publicerades i slutet av november.

Enligt studieförfattarna, som är experter från University of Miami, ville läkarna först inte lyda den order som stod i bläck på den okända mannens kropp. Detta då han var medvetslös, och det gick inte att avgöra vad han egentligen ville. 

 "Vår första instinkt var att inte låta tatueringen avgöra, på grund av principen att inte välja något oåterkalleligt i tveksamma fall," förklarar läkarna i studien.

Istället satte de igång processen för att rädda hans liv. Ja, fram tills sjukhusets etiska rådgivare visade sig ha en annan åsikt. 

Lagarna kring dödshjälp i USA är komplexa och skiljer sig mycket i olika stater. Läkarna är skyldiga att följa patientens önskan men detta gäller oftast ett avtal skrivet med papper och penna. Detta fall såg annorlunda ut och sjukhusets etiska rådgivare rådde läkarna att lita på tatueringen. 

Så vad gjorde läkarna i Florida med den döende mannen?

Jo, de kom fram till att det klokaste var att fullfölja tatueringens önskan och lita på dess trovärdighet.

Till slut hittades dessutom ett påskrivet dokument med en önskan om aktiv dödshjälp som stärkte mannens vilja. De beslutade att inte fortsätta återupplivningsförsöken, och mannen dog. 

Författarna av studien berättar att läkarna var lättade när de hittade dokumentet, men att händelsen har lett till en diskussion kring tveksamheterna i fall som detta. 

CNN säger har sökt kontakt med forskarna bakom studien och väntar på svar.

Läs även om 14-åriga flickan som blev nedfryst efter sin död – och hoppas få leva igen om 200 år.

TV: Här kan du frysa ner din kropp – för att återuppstå senare

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Måste man alltid stå för sin tatuering?
Tack för din röst!