Nya lagen i England – id-handlingar kan krävas för att se på porr

- 18/03/2018, 19:56 -

En ny lag i Storbritannien innebär att porrsidor måste kräva ID-handlingar från sina besökare. De porrsidor som inte sätter upp spärrar för att hindra personer under 18 år från att komma åt pornografiskt innehåll kan bötfällas med över 2,7 miljoner kronor.

Nästa månad, i april, träder en ny lag i kraft i Storbritannien. Lagändringen ska göra det nästintill omöjligt för personer under 18 år att få tillgång till porr via porrsidor på nätet, skriver Cambridge News.

Lagen kommer också innebära att personer som vill se på porr måste bevisa att de faktiskt är myndiga. 

Det innebär att porrsidor i landet kommer att behöva sätta upp spärrar för att säkerställa att tittaren är myndig. De sidor som inte har fastställt en fungerande spärr när lagen träder i kraft kan se fram emot en saftig böter på upp emot 2,7 miljoner kronor, enligt Cambridge News. 

Bankkort och Age-ID

Porr förbjuds i England
Bildkälla: TT

Ett av de allra vanligaste sätten för porrsidorna att bekräfta en besökares ålder är att besökaren får fylla i bankkortsuppgifter, enligt Cambridge News. Porrsidan drar inga pengar från kortet, men kan verifiera att personen är myndig. 

För att anpassa sig inför den nya regeln, kommer Pornhub, en av de största porrfilmsaktörerna online, använda sig av funktionen Age-ID, enligt Engadget

Funktionen gör att de som besöker hemsidan måste skapa ett personligt konto och sedan verifiera sin ålder genom att skicka en ett foto av sitt pass eller ID-kort, alternativt genom att verifiera sig via sin mobil. Informationen skickas sedan till en statlig digital portal, som på så sätt säkerställer användarens faktiska ålder, skriver Engadget. 

Flera invändningar

Lagförslaget har mött stor kritik från röster i landet som menar att det kan leda till att ett stort antal hemsidor inte längre kommer vara tillgängliga och att regeringen på så sätt reglerar vilken information människor i landet får ta del av. 

De påpekar också vilka enorma konsekvenser som skulle kunna följa om tjänsten Age-ID skulle hackas, enligt Cambridge News.

Dr Joss Wright, professor Oxford Internet Institute är en av rösterna på den motsättande sidan. Han menar att det också kan finnas enorma risker med att kräva besökare på kortuppgifter för att få tillgång till hemsidorna, skriver Cambridge News. 

– Det handlar om integritet - lagen kräver att människor måste dela med sig av exakt vilket material de tittar på till kreditkortsmyndigheterna. Och det finns stora orosmoment och säkerhetsproblem med att man måste ange sina kreditkortsuppgifter till otillförlitliga webbplatser, säger Joss Wright till Cambridge News

Läs även: Så ofta kollar svenskarna på porr – och här går det snabbast

Porrgiganten pornhubs utspel – bannlyser alla deepfakes

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att lagen borde finnas i Sverige?