Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mannen dödförklarades – men vaknade precis innan obduktionen

- 10/01/2018, 16:16 -

En intagen fånge dödförklarades efter att han föll ihop plötsligt i sin cell. Tre timmar innan obduktionen vaknade han till liv. Det hela har faktiskt en någorlunda naturlig förklaring – katalepsi.

Tre läkare dödförklarade en manlig fånge i norra Spanien. Tre timmar innan obduktionen märkte sjukhuspersonalen att han inte alls var död. 

Ett obduktionsbord
Mannen skulle hamna på obduktionsbordet – men vaknade till liv. Bild: Wikimedia

Gonzalo Montoya Jimenez heter fången som hade tur i oturen. Han satt i fängelse i Asturias i norra Spanien när han plötsligt kollapsade i sin cell. När han blev dödförklarad placerades han i en liksäck och transporterades till ett sjukhus i närheten av fängelset, skriver spanska Telecinco.

Spanska La Voz de Asturias skriver att Jimenez familj märkte att han hade märken på sig – vanligt förekommande innan en obduktion. "Han var redo att öppnas upp", säger familjen bland annat.

Det var först när obduktionspersonalen hörde att det kom snarkningar från liksäcken som de kunde flytta över honom till intensivvårdsavdelningen. 24 timmar efter att han hördes snarka vaknade han till och det första han frågade efter var sin fru.

Det hela kan faktiskt ha en förklaring. Experter tror att den intagne fången drabbades av något som kallas katalepsi som innebär ett onaturligt stelhetstillstånd i kroppen samtidigt som man har minskad känslighet för smärta och en långsam andning.

Katalepsi
En bild från 1800-talet från en medicinsk journal där katalepsi beskrivs. Bild: Wikimedia

Tillståndet är särskilt vanligt hos epileptiker – en diagnos som den intange också hade. Han kan ha slarvat med sin medicin, skriver Independent.

Det här med att dödförklaras och sedan vakna till liv är inte ett särskilt ovanligt fenomen (läskigt nog) – då det har hänt bland annat i Indien där en man bets av en orm. Och i Kina där en pojke skulle kremeras och plötsligt vaknade till liv.

TV: 17-årig pojke fick en chock – vaknade upp på väg till sin egen begravning

Har du hört talas om katalepsi?