Vaknade till liv – orsak katalepsi
En man dödförklarades – men vaknade senare till liv. - Foto: TT/Wikimedia (Montage)

Mannen dödförklarades – men vaknade precis innan obduktionen

En intagen fånge dödförklarades efter att han föll ihop plötsligt i sin cell. Tre timmar innan obduktionen vaknade han till liv. Det hela har faktiskt en någorlunda naturlig förklaring – katalepsi.


Tre läkare dödförklarade en manlig fånge i norra Spanien. Tre timmar innan obduktionen märkte sjukhuspersonalen att han inte alls var död. 

Mannen skulle hamna på obduktionsbordet – men vaknade till liv. Bild: Wikimedia

Gonzalo Montoya Jimenez heter fången som hade tur i oturen. Han satt i fängelse i Asturias i norra Spanien när han plötsligt kollapsade i sin cell. När han blev dödförklarad placerades han i en liksäck och transporterades till ett sjukhus i närheten av fängelset, skriver spanska Telecinco.

Spanska La Voz de Asturias skriver att Jimenez familj märkte att han hade märken på sig – vanligt förekommande innan en obduktion. "Han var redo att öppnas upp", säger familjen bland annat.

Det var först när obduktionspersonalen hörde att det kom snarkningar från liksäcken som de kunde flytta över honom till intensivvårdsavdelningen. 24 timmar efter att han hördes snarka vaknade han till och det första han frågade efter var sin fru.

Det hela kan faktiskt ha en förklaring. Experter tror att den intagne fången drabbades av något som kallas katalepsi som innebär ett onaturligt stelhetstillstånd i kroppen samtidigt som man har minskad känslighet för smärta och en långsam andning.

En bild från 1800-talet från en medicinsk journal där katalepsi beskrivs. Bild: Wikimedia

Tillståndet är särskilt vanligt hos epileptiker – en diagnos som den intange också hade. Han kan ha slarvat med sin medicin, skriver Independent.

Det här med att dödförklaras och sedan vakna till liv är inte ett särskilt ovanligt fenomen (läskigt nog) – då det har hänt bland annat i Indien där en man bets av en orm. Och i Kina där en pojke skulle kremeras och plötsligt vaknade till liv.

TV: 17-årig pojke fick en chock – vaknade upp på väg till sin egen begravning

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om katalepsi?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.