Torsdag 9 Dec
Stockholm

Dömd för 100 övergrepp på patienter – här är allt om Larry Nassar

Larry Nassar är OS-läkaren som förgripit sig på över 160 tjejer och kvinnor under åren. Nu dömds han.
Larry Nassar. Foto: TT

Den före detta amerikanska OS-läkaren Larry Nassar har dömds för övergrepp på över 100 flickor och kvinnor under åren. Över 130 vittnen steg fram under rättegången. Här är allt om läkaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

#Metoo-kampanjen slog igenom stort i Sverige och många kända svenska namn har förlorat sina jobb efter anklagelser om sexuella trakasserier. 

På arbetsplatser har personer gått ihop och utlyst upprop. Här kan du läsa om alla arbetsplatser där det varit upprop.

Men det är inte bara i Sverige som #metoo-kampanjen fått stort fäste. Även i USA har kampanjen fått genombrott och lett till att högt uppsatta förlorat sina jobb. 

En av dessa, och kanske den mest omtalade just nu, är Larry Nassar. 

Bildkälla: TT

Vem är Larry Nassar?

Sedan 1986 har den 54-årige Larry Nassar varit tränare för det kvinnliga amerikanska landslaget i gymnastik. Han har också arbetat som lärare på universitetet Michigan State.

Under åren har han tränat upp unga flickor som sedan kommit och vunnit många gulmedaljer i OS åt USA. Bland annat Jeanette Antolin, Jessica Howard och Jamie Dantzscher.

Jamie Dantzscher Bildkälla: TT

Sexuella trakasserier och övergrepp

Redan 1998 kom det in klagomål om läkarens "behandlingar" och "metoder". 2016 kom det fram att två världskända före detta gymnaster anklagat Nassar för sexuella övergrepp. Som konsekvens fick han sparken från universitet där han jobbade. 

I februari 2017 steg Jeanette AntolinJessica Howard och Jamie Dantzscher fram och berättade i det amerikanska programmet "60 minutes" om de sexuella trakasserier och övergrepp 54-åringen utsatt dem för.

Juli samma år hittade FBI över 37,000 bilder och videos på barnpornografi. För det dömdes han till fängelse i 60 år i december 2017.

I och med #metoo-kampanjen under senhösten steg också den unga gymnasten McKayla Maroney fram och även hon vittnade om övergrepp och trakasserier. 

22-åringen stämde USA gymnastik för att ha vetat om övergreppen men struntat i anklagelserna, som vid det här laget var många.

McKayla Maroney. Bildkälla: TT

Rättegången

Under onsdagen dömdes Larry Nassar till övergrepp på över 100 kvinnor. Domen blev 174 år i fängelse utöver de 60 år han fick i november. 

Under rättegången, som pågick i en vecka, vittnade över 130 kvinnor om de sexuella övergreppen de varit med om. 

Starka vittnesmål

Vittnesmålen från kvinnorna var hjärtskärande och starka. Framför sig under rättegången hade de mannen som på många sätt förstört deras liv. 

Men fokuset låg, förutom själva övergreppen, på att de inte kommer leva som offer. Utan överlevare. Styrkan fick de i antalet som valde att dela med sig av det hemska. 

"Även om jag är ett offer så lever jag inte, och jag kommer inte leva, som ett offer", sa OS-medaljören Jordyn Wieber.

Och forsatte: 

"Jag är en olympier vid sidan av att jag blivit antastad. Jag jobbar hårt och har lyckats nå mina mål. Men jag vill att alla – speciellt media – ska veta att jag vid sidan av mina idrottsframgångar är en av över 140 kvinnor och överlevande vars historia är viktig."

Även Alexandra Raisman tryckte på att han var förloraren under rättegången. 

"Jag hoppas du inser att de människor som du så iskallt förgrep dig på under en lång period nu står enade – och du är ingenting"

Och fortsatte: 

"Tänk dig hur det känns att inte ha någon makt eller någon röst. Vet du vad, Larry? Jag har både makt och röst, och jag har bara börjat använda dem."

Larry sexuellt antastade och förgrep sig på så unga som 6-år gamla flickor. Många fick utstå "behandlingen" under flera år av deras gymnast-karriär.

Jordyn Wieber, Gabrielle Douglas, McKayla Maroney, Alexandra Raisman och Kyla Ross. Bildkälla: TT

Kritiken mot USA:s olympiska system

Hård kritik har riktats mot den amerikanska komitten för att ha "tillåtit" läkarens övergrepp trots att de vetat om de i flera år. 

Amerikanska myndigheter gick under fredagen ut med att de tillsätter en speciell utredning kring sexuella trakasserier inom hela den organiserade idrottsrörelsen. 

Under lördagen stod det också klart att hela den amerikanska gymnastikförbundets styrelse kommer att avgå efter skandalen. 

Källa: The guardian

Se också videon om tretton män som förlorade sina jobb efter #metoo

Läs också om årets Woman March i USA

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört om övergreppen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela