Fredag 16 Apr
Stockholm

Ny teknik gör det möjligt att skapa nya mänskliga öron

Örontransplation med hjälp av egna celler
Kinesiska forskare har, för första gången, odlat fram öron producerade av patienternas egna celler. Foto: Pixabay/TT

Forskare i Kina har med hjälp av 3D-skrivare lyckats odla och transplanterat öron till fem patienter skapade av deras egna celler. Och det ser verkligen verkliga ut!

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är med en 3D-skrivare som forskare i Kina har, för första gången, lyckats odla fem öron till fem barn som lider av åkomman mikroti med hjälp av deras egna celler, enligt en studie publicerad i EBiosience.

Mikroti är en medfödd avvikelse där barnets ytteröra inte utvecklats normalt. I Sverige inträffar detta i cirka 2 fall per 10 000 nyfödda.

Genom att scanna patientens friska öra och sedan invertera resultatet så kunde forskarna göra en nedbrytningsbar form likt ett friskt öra där cellerna sedan skulle kunna växa. 

Forskarna tog sedan cellprover från barnens outvecklade öra och injicerade dessa i formen. Där lät de örat växa i tre månader innan det till slut transplanterades till patienten.

Örontransplantation
Bild: EBiomedicine

Efter operationen så följs örats utveckling noggrant av forskarna. Det första örat transplanterades för över två år sedan och med hjälp av återkommande uppföljningar av utvecklingen så kan man se hur örat, över tid, blir mer och mer detaljerat.

Transplantionen är den första i sitt slag och ett stort steg inom medicinsk forskning. Däremot så är det inte första gången forskare har transplanterat brosk i form av ett öra.

1997 så transplaterade Joseph Vacanti tillsammans med sin bror Charles Vacanti och Bob Langer brosk i formen av ett öra på en nakenmus rygg. 

Ja, ni kanske känner igen den här ikoniska bilden?

Vacantimusen
Bild: Massachusetts General Hospital, Joseph P. Vacanti

Något som senare skulle komma att kallas för Vacantimusen. Något som skiljer sig markant är att brosket som användes i den transplationen var från kor istället från en människa.

– I mitten av 80-talet så jobbade jag som pediatrisk kirurg och jag ville göra något åt bristen som fanns på organ. Så jag tänkte, varför gör vi inte det som människor gör när vi behöver något – vi designar det och skapar det, säger Joseph Vacanti i en intervju med Newsweek.

Forskarna säger även i sin studie att de planerar att ha fortsatta uppföljningar i upp till fem år med sina patienter för att kunna rapportera hur resultaten ter sig i framtiden.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört talas om mikroti?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela