Cheddar man var Storbritanniens första invånare.
Storbritanniens första invånare hade mörk hy och blåa ögon. - Foto: TT

Första britten "Cheddar man" hade mörk hy – forskare chockade

För 10 000 år sedan levde "Cheddar man" i vad som idag är England. Nu har forskare äntligen lyckats återskapa stora delar av hans person med hjälp av DNA-analys.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Forskare gör hela tiden framsteg när det kommer till att ta reda på människans härkomst. Hur emigrerade människan? Och hur såg vi egentligen ut? Det är frågor vi får allt mer svar på. 

Nu har forskare äntligen fått reda på mer information om "Cheddar man", döpt efter platsen han bodde på, som var en av de allra första att bosätta sig i Storbritannien, skriver The Guardian. 

Detta tack vare att en DNA-analys nu är klar. Mannens kropp var så välbevarad att forskare kunde läsa av hela hans DNA och tack vare detta får fram hur han såg ut. 

Det visade sig att "Cheddar man" hade mörk hy, blåa ögon och krulligt hår. En kontrast till vad de flesta tidigare trott då den vita befolkningen i England härstammar från "Cheddar man" och hans släktingar. Hela 10 procent.

Varför personer är lite chockade? Vi vet att människan kommer från Afrikas mitt från början och att de som vandrade till nordligare breddgrader fick ljusare hy för att lättare kunna ta till sig det lilla solljus som fanns. 

Men forskare har inte vetat att den ljusa hyn kom så sent som för mindre än 10 000 år sedan. Långt efter "Cheddar man" dött.

Så här såg "Cheddar man" ut enligt DNA-analysens resultat. Bildkälla: TT

"Cheddar man" tog sig från Mellanöstern till Storbritannien och bosatte sig där. Hans förfäder kom från Afrika och vandrade till Mellanöstern och han i sin tur tog sitt pick och pack och begav sig ännu längre söderut.

Tom Booth, arkeolog vid Naturhistoriska museet som arbetade med projektet, sa så här till The Guardian efter upptäckten.

– Det visar verkligen att dessa imaginära raskategorier som vi har är väldigt moderna konstruktioner eller mycket nybyggda konstruktioner, som egentligen inte är tillämpliga på det förflutna alls.

TV: Forskare med ny studie – ren slump att dinosaurierna dog

Läs också om fem djur som inte längre finns – pågrund av människan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Har du läst om Cheddar man?
Tack för din röst!