Fredag 16 Apr
Stockholm

Ljusshower, pjäser och sånger – se alla bilder från OS-invigningen

Under fredagen var det OS-invigning i Pyeongchang.
OS-invigningen i Pyeongchang. Foto: TT

Under fredagen invigdes de olympiska spelen i Pyeongchang, Sydkorea, där vinter-OS kommer hållas. Här kan du se alla de fantastiska bilderna från öppningsceremonin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I år är dags för de olympiska spelen, OS, i Pyeongchang, Sydkorea. Under fredagen var det därför också tid för den traditionella och spektakulära OS-invigningen. 

Den symboliska elden tändes med facklan som sedan i oktober (!) varit på färd mot stadion. Kända atleter har sedan i höstas tagit den en bit på vägen från Olympia, Grekland, till Pyeongchang. En riktigt lång stafett alltså!

Bland annat fick före detta Ishockeyproffset Peter Forsberg äran att bära facklan för Sveriges räkning. Trots att han endast fick springa 300 meter med facklan så säger han till Aftonbladet att det ändå var minnesvärt. 

– Det blir ett minne för livet. Jag ser det som en stor ära.

OS-facklan
OS-facklan bärs i stadion under invigningen av olympiska spelen 2018. Bildkälla: TT

Men det var inte bara den kända elden som skulle tändas under invigningen. Enligt seden marscherade också alla länder som ställer upp i OS in i stadion. 

Ett tillfälle att imponera på de andra länderna men också en chans att visa lite av landets kultur. Exempelvis genom att bära landets färger och nationalkläder. 

Sverige valde att bära gula och blåa kläder och fanan bars av curlingproffset Niklas Edin som bar guld, skriver Aftonbladet.

Olympiska spelen 2018
Sverige under invigningen av OS 2018. Bildkälla: TT

Men självklart är det egentligen Sydkoreas tur att glänsa! Det är ju deras OS och värdlandet brukar göra allt för att det ska bli en sådan fantastisk show som möjligt. 

Det ska ha bjudits på sång, tal och pjäser. Ofta väljer värdlandet ett tema som speglar dem som land. Ett exempel är hur Sydkorea visat upp en pjäs som handlar om teknik. För att de anser sig vara i framkanten just där. 

OS-invigningen Sydkorea
Stadion i Sydkorea. Bildkälla: TT

Men också fyrverkerier och häftiga ljusshower. Allt som allt så pågick invigningen i flera timmar vilket inte är så konstigt eftersom att hela 91 länder marscherade, skriver Aftonbladet.

- Så strunta i reprisen och se istället de finaste bilderna i spelaren ovan! -

TV: Fyra sjukt märkliga OS-grenar – visste du att dessa fanns?

Läs också om att e-sport kan komma till Olympiska spelen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Såg du invigningen live?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela