Pungvargen har varit utdöd i 80 år – kan komma tillbaka

- 24/02/2018, 10:33 -

Pungvagen eller "tasmanien tiger" har varit utdöd sedan 1938. Men nu har forskare gjort nya upptäckter som kan göra att vi är ett steg närmare till att få tillbaka den häftiga tigern.

Pungvargen eller "tasmanien tiger" som den också kallas dog ut 1936. Den sista pungvargen levde på Hobart zoo i Australien. Anledningen till att den dog ut? Människan. 

På 1800-talet levde den endast vild på ön Tasmanien. Men eftersom att djuret störde människorna på ön så erbjöd den dåvarande regeringen en summa pengar för varje skjutet djur. Det tog snabbt död på pungvargen. 

Men nu kan det vara så att vi kan få sona för brottet och återuppliva vargen. Även om det är en bit kvar. 

Vi har tidigare skrivit om att forskare verkligen vill få tillbaka pungvargen – vilket du kan läsa mer om här.

Forskare har nu hittat ett sätt att kunna undersöka djurets anatomi på ett sätt som tidigare inte varit möjligt utan att skada de bevarade kropparna, skriver The Guardian.

Pungvarg
Bild på en bevarad pungvarg från en "CT scan". Bildkälla: Museums Victoria

Detta genom att scana in kropparna, som det bara finns ett fåtal av kvar, i en så kallad "CT scan", datortomografi på svenska. Därefter skapade forskarna 3D modeller av djuret. 

Syftet ska ha varit, förutom att lära sig mer om djuret, mer specifikt att se när i utvecklingen pungvargen gick från att se ut som ett pungdjur till att mer likna en hund. 

För det som alltid har förbluffat forskare är att pungvargen verkligen ser ut som en hund trots att den levt tillsammans med dinosaurier. När den föds liknar den alla andra pungdjur men senare och tillslut såg den ut som en randig hund.

Utdöda djur
Ett av de sista bilderna på en pungvarg. Bildkälla: TT

Jaha så varför är det så intressant och hur för det oss närmare att få tillbaka det häftiga djuret? 

Jo eftersom att forskare nu har en bättre förståelse för hur djuret utvecklas från födseln till att djuret är fullvuxet så är de närmare att kunna avla fram djuret på nytt. 

Till The Guardian säger forskaren Christy Hipsley från Museums Victoria att det verkligen är ett steg i rätt riktning. 

– Vad vi vet är pungvargen helt borta. Men det kan vara så att vi kan använda ett annat djurs celler som grund för att sedan kunna föra in arvmassa för att kunna rekonstruera djuret. Så att veta biologin, utvecklingen kan verkligen hjälpa den processen.

TV: Tim fotar djuren som snart kommer dö ut – se de fantastiska bilderna

Läs också om fem djur som är utdöda tack vare människan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du ha tillbaka pungvargen?