Bilderna på den döda blåvalen i Chile väcker starka reaktioner

En blåval har hittats död på en strand av myndigheter i Chile. Nu sprids nyheten i sociala medier som en löpeld, inte om varför och hur den dog utan hur den senare har blivit behandlad.


En strandad, blåval har i veckan skapat stor uppståndelse på sociala medier. Inte nog för att den utrotningshotade valen hittades död, utan för i det skicket den var i.

Den cirka 20 meter långa blåvalen hittades av myndigheterna vid kusten Punta Delgada i Chile, som förfärades över upptäckten, rapporterar Fox News.

Den strandade valen på Punta Delgada Bildkälla: Twitter

Valen har fått mycket uppmärksamhet på sociala medier efter att Rodriguez Saavedra, som läste om nyheten i sin lokala tidning, delade med sig av av bilderna han såg på sociala medier. 

Inte nog med att folk tog selfies med den strandade valen, så hade den vandaliserats med inristningar på kroppen andra människor.

– Jag läste om det när det blev viralt och folk började visa sitt missnöje över vilken attityd människorna som tog selfies med den strande valen uppvisade, säger Rodriguez till Fox News.

Inristningarna i den döda valen. Bildkälla: Twitter

– Det här förkastliga beteendet som dessa individer visar är ett tecken på avsaknad av respekt för de spirituella varelserna som verkar i våra hav, säger Liz Lewis, direktör för fältverksamheten på Springcreek Conservation, en organisation som i utbildningssyfte finansierar det Naturhistorikska museet av Rio Seco, i Chile till Fox News.

Rodrigo Saavedras inlägg på twitter. Bild: Twitter

Inlägget som har fått närmare 20 000 delningar har spritt sig på sociala medier som en löpeld och människor på twitter ställer sig frågan, har vi människor gått för långt?

Estefánia Gonzáles, kampanjkoordinator på Greenpeace Chile, säger så här till Fox News:

– Det här är en okänslig och rent av skamful aktion.

Dödsorsak ännu inte fastställd

Varför och hur blåvalen dog är inte ännu fastställt men sedan söndagen har forskare påbörjat sina undersökningar för att ta reda på varför blåvalen dog.

De har däremot sina teorier. Forskare från Greenpeace Chile, tror att det kan ha varit en skadlig alg som som är boven i dilemmat.

– Det är viktigt att veta om valen dog på grund av den skadliga algen, vilket även är mest troligt, genom att ha ätit förgiftad mat, förklarar González.

Hon fortsätter:

– Det är ett känt faktum att laxodling, som är väldigt vanligt i området, förgiftar vattnet med skadliga ämnen som kan hjälpa dessa alger att växa. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har människan tappat respekten för djur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.