Vladimir Putin
Vladimir Putin vinner det ryska valet - Foto: TT(Montage)

Vladimir Putin vann det ryska valet – men många vittnar om valfusk

Vladimir Putin vinner det ryska presidentvalet med runt 76 procent av rösterna. Men det möts av kritik. Anklagelser om röstfusk har kommit in och valet kritiseras för att ha varit uppgjort.


Vladimir Putin vann det ryska valet, något som många väntat sig, och kommer att få sitta kvar i sex år till.

När 99,8 procent av rösterna hade räknats så hade Putin 76,69 procent enligt den ryska valkommissionen, vilket är ett resultat som är hans bästa hittills.

Men det är dock många som kritiserar det och menar att det skulle vara uppgjort, skriver Aftonbladet. Golos, den ryska fristående valobservatörsgruppen, hade under söndagen fått in rapporter om 1 764 regelbrott eller incidenter. 

Från både väljare och valobeservatörer har det kommit anklagelser om röstfusk, att personer röstat flera gånger men också om tvångsröstning. 

Vladimir Putin. Bildkälla: TT

På universitet och företag ska personer ha tvingats till att rösta. 

Två elever ska ha tvingats av deras lärare i Ust-Djeguta. En annan kvinna ska ha varit en tvungen att ta en bild och visa för sin arbetsgivare att hon röstat, skriver Aftonbladet.

I sitt tacktal på Manegetorget i Moskva sa Putin så här:

– Tack, kära vänner! Tack för ert stöd! Tillsammans har vi gjort ett enastående jobb. Framgång väntar oss.

Du kanske också vill läsa 9 riktigt läskiga saker som Vladimir Putin faktiskt har sagt – det kan du göra härEller han ser exakt ut som Vladimir Putin – nu vill han hitta kärleken.

Eller så kanske du vill läsa om hotet från öst: 5 saker vi verkligen borde vara oroliga över. Det kan du läsa om här!

TV: Hemlig rapport: Så kan Putin försöka sabotera svenska valet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att det fuskades i ryska valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.

Ras för bitcoin

Kryptovalutor som bitcoin faller kraftigt och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring drygt 63 800 dollar vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.