Sonja Davidsen menar att H&M har snott hennes design
Sonja Davidsen är en av designerna på skandinaviska underklädesmärket OW Intimates. Nu har hon upptäckt att H&M har snott hennes design. - Foto: Bild: OW Intimates/privat/H&M (bilden är ett montage)

H&M anklagas för att ha stulit 22-åriga Sonjas bikini-design

Sonja Davidsen är en av fyra skandinaver bakom underklädesmärket OW Intimates – som till och med Kylie Jenner har burit. Nu hävdar hon att klädjätten H&M har kopierat hennes underkläder – som hon designade redan för tre år sedan.


När Kylie Jenner lade upp en bild på sig själv i underkläder från skandinaviska OW Intimates fick märket stor uppmärksamhet. Med försäljning i hela 19 länder runt om i världen är underkläderna minst sagt populära.

Nu vill fler ha en bit av kakan. Klädjätten H&M har nämligen skapat en bikini som är slående lik den populära modellen "Fanya". Nu hotar OW Intimates klädjätten med stämning.

 – Precis som resten av kollektionerna är designen en viktig del av märkets dna. Det är därför jag tycker det är ett så stort problem när de kopierar och massproducerar det. Det är verkligen lathet när "designers" på stora företag som H&M bara kopierar andra märken istället för att skapa något originellt själva, säger 22-åriga Sonja Davidsen, som tillsammans med svenska Fanny Karlsson står för designen på OW Intimates, till Nyheter24.


Till vänster är designen från OW Intimates, till höger H&M:s kopia.

OW Intimates grundades 2016 av fyra danskar och svenskar, och designen för "Fanya" började Sonja Davidsen arbeta på redan 2015. Nyheter24 har tagit del av originalskisserna där det framkommer att de släpptes under våren 2017.

– Jag kom på designen för att jag själv behövde något annorlunda, vilket jag visste att andra tjejer också gör. Något inspirerat av stilren skandinavisk arkitektur och bekvämt, men fortfarande chic.

Sonja Davidsen fick höra om H&M:s kopia när allt fler kunder, som har köpt originalet, började höra av sig.

– Jag har en advokat nu för att kunna stämma H&M och få dem att ta bort produkten från deras butiker. 

H&M:s variant är, till skillnad från modellen "Fanya", en bikini. Men OW Intimates har även en liknande bikinimodell som kallas "Bali".

Bild: OW Intimates

– Jag tycker verkligen att det är en skam, för jag lägger så mycket tid på min design och det är svårt att skydda dem, säger Sonja till Nyheter24.

"Vi kopierar inte andra"

H&M vill inte svara på om de kände till underkläderna på OW Intimates, men är öppna för en dialog direkt med företaget.

"Vi kopierar inte andras design utan använder oss av våra in-house designers för att skapa våra egna kollektioner. Trender är globala och samma trender kan förekomma samtidigt på olika platser då många designers inspireras av samma saker. Vi föredrar att föra en dialog direkt med OW Intimates istället för via media," skriver Amanda Larsson, presskontakt vid H&M Sverige, i ett mejl till Nyheter24.

OW Intimates har informerat sina kunder om H&M:s bikini genom ett inlägg på Instagram. Där uppmanar de alla som har H&M:s bikini att skicka den till dem – och på så sätt få rabatt.

– Jag tycker det var ett roligare sätt att informera om den kopierade stilen, och att se på det med ett leende istället för med ilska, säger Sonja Davidsen till Nyheter24. 

Det kan sannerligen vara svårt att dra gränserna mellan att något är en trend, något kopieras eller stjäls och en hyllad inspiration. Förra våren när första avsnittet av "Skam" säsong 4 släpptes upptäckte sydkoreanska Sookyong Hahn att en scen var direkt tagen från en bild hon målat i sann Skam-anda. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har H&M stulit designen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.