Nu släpps filmen från när en självkörande bil körde på en mamma i USA.
En kvinna blev påkörd av en självkörande bil. - Foto: TT

Hon blev offer för Ubers självkörande bil – nu släpps videon

Förra veckan rapporterades det första dödsfallet där en självkörande bil var att skylla. 49-åriga Elaine Herzberg förlorade sitt liv. Nu har den skrämmande videon släppts.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det finns mycket debatt kring självkörande bilar. Är de verkligen säkra? Kommer människor våga sätta sig i en sådan bil? 

Nyheter24 har tidigare skrivit om mannen som blev självkörande bilars första offer. Bilen körde in i en lastbil och mannen dog av sina skador. Här kan du läsa mer om den händelsen.

Nu har ännu en person förlorat sitt liv när en självkörande bil varit inblandad. Kvinnan blev den första fotgängaren att köras på av en självkörande bil, som egentligen ska stanna innan kollision, skriver brittiska Metro. 

Bilen var av modellen Uber SUV och testkördes i flera områden i USA. Bland annat i staden Phoenix, Arizona, där olyckan inträffade. Nu har de tagits tillbaka för diagnostik. 

Bilen efter olyckan. Bildkälla: TT

Det var när Rafaela Vasquez lugnt satt i den självkörande bilen som olyckan inträffade. Hon hade inte ögonen på vägen när 49-åriga Elaine Herzberg gick över vägen och träffades av bilen. Elaine dog av sina skador.

Experter är oense om bilen borde ha upptäckt Elaine eller om Rafaela hade någon skuld i det hela. Sam Abuelsmaid, analytiker på Navigant Research, säger till Metro Uk att det var bilens fel. 

– Den borde absolut ha kunnat se henne. Från vad jag kan se av videon så ser det ut som att det är bilens fel och inte fotgängarens. 

Elaine när hon går över vägen. Bildkälla: TT

Andra är inte så säkra. Professorn Bryant Walker Smith menar att föraren Rafaela litade för mycket på bilen. 

– Det är tydligt att föraren litar på det faktum att bilen kör sig själv. Det är en gammal myt att om alla är skyldiga så är ingen skyldig, säger han till Metro Uk

Företaget Uber har gått ut med ett officiellt uttalande där de beklagar händelsen. 

"Videon är hemsk och hjärtkrossande att se. Våra tankar går till Elaines nära och kära. Våra bilar kommer inte köras och vi hjälper lokala och statliga myndigheter i det här ärendet så mycket vi kan."

Nu har polisen släppt en video från olyckan – se den i spelaren ovan

TV: Här kör lastbilen om – på fel sida av vägen

Läs också om 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du läst om fallet tidigare?
Tack för din röst!