Fredag 24 Sep
Stockholm

I Saudiarabien kan du få fängelse om du snokar i din partners mobil

I Saudiarabien kan du få fängelse om du snokar i din parters mobil
Här kan du dömas till böter eller fängelse om du snokar i din parters mobil. Foto: Shutterstock/TT

Brukar du snoka i din partners telefon? Efter en ny lag i Saudiarabien kan man nu faktiskt straffas med böter eller fängelse i upp till ett år om man tjuvkikar på sin partners mobiltelefon.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brukar du ibland tjuvtitta i din älsklings telefon? I Saudiarabien är det inte bara onajs beteende – det är också olagligt. 

Förra veckan trädde nya lagen i kraft som gör att man kan dömas till höga böter eller fängelse i upp till ett år om man spionerar på sin partner i hens mobil. Bötesbeloppet ligger i så fall på upp till 500 000 saudiska riyal, vilket motsvarar ungefär en miljon svenska kronor. 

Att snokandet i en parters telefon nu är brottsligt meddelades av Saudiarabiens informationsministerium i måndags. I uttalandet kunde man bland annat läsa att "gifta personer som planerar att spionera på sin partner i Saudiarabien kommer att behöva tänka till två gånger".

I uttalandet stod det även att lagen är viktig eftersom ökad användning av sociala medier har resulterat i fler cyberbrott som bland annat förtal, förskingring och utpressning, skriver Aftonbladet 

Förra året gick saudisk statstelevision ut med att kvinnor nu ska få köra bil i Saudiarabien. Här kan du läsa mer om det. Men det finns fortfarande saker som kvinnor inte får göra i Saudiarabien. Bland annat så får kvinnorna varken skilja sig eller gifta sig utan tillåtelse. 

De får heller inte skaffa ett pass, resa, öppna ett bankkonto eller skaffa ett jobb utan tillåtelse från deras vårdnadshavare. Här kan du läsa om vad kvinnorna i Saudiarabien inte får göra

TV: Kvinna bar kjol på snap i Saudiarabien – nu hyllas och jagas hon

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du snokat i din partners telefon?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela