Vissa kvinnor har hittills till och med blivit gripna och placerade i fängelse för att de har trotsat förbudet.
Vissa kvinnor har hittills till och med blivit gripna och placerade i fängelse för att de har trotsat förbudet. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu ska kvinnor tillåtas köra bil i Saudiarabien

Fram till nu har kvinnor inte fått ta plats bakom ratten i Saudiarabien. Men nu har landet annonserat att det ska bli ändring på det.


Under tisdagen gick saudisk statstelevision ut med att kvinnor nu ska få köra bil i Saudiarabien, skriver New York Times.

Fram till nu har kvinnor nämligen inte tillåtits att ta plats bakom ratten i landet, något som har blivit lite av en symbol världen över för det kvinnoförtryck som existerar i det väldigt konservativa kungariket.

Vissa kvinnor har hittills till och med blivit gripna och placerade i fängelse för att de har trotsat förbudet.

Men från och med juni nästa år är det nu alltså tänkt att landets policy kring kvinnliga förare ska ändras.

Kvinna i en bil i Saudiarabien 2014. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Saudiarabien är en islamsk monarki som styrs utifrån sharialagar. Tjänstemän och präster i landet har tidigare motiverat förbudet med att det är olämpligt inom saudisk kultur att tillåta kvinnor att köra bil eller att manliga förare inte skulle kunna hantera att det satt kvinnor i bilar bredvid dem.

Det ska också ha funnits en oro att kvinnor bakom ratten skulle leda till promiskuitet och att hela idén med den saudiska familjetanken skulle fallera.

Men beslutet att ändra på policyn har varit på gång några år, inte minst tack vare kungens son, den 32-årige kronprinsen Mohammed bin Salman som lagt fram en långsiktig plan på hur man ska reformera ekonomin och samhället i riket, skriver New York Times.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du körkort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.