Måndag 26 Jul
Stockholm

Nu ska kvinnor tillåtas köra bil i Saudiarabien

Vissa kvinnor har hittills till och med blivit gripna och placerade i fängelse för att de har trotsat förbudet.
Vissa kvinnor har hittills till och med blivit gripna och placerade i fängelse för att de har trotsat förbudet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fram till nu har kvinnor inte fått ta plats bakom ratten i Saudiarabien. Men nu har landet annonserat att det ska bli ändring på det.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under tisdagen gick saudisk statstelevision ut med att kvinnor nu ska få köra bil i Saudiarabien, skriver New York Times.

Fram till nu har kvinnor nämligen inte tillåtits att ta plats bakom ratten i landet, något som har blivit lite av en symbol världen över för det kvinnoförtryck som existerar i det väldigt konservativa kungariket.

Vissa kvinnor har hittills till och med blivit gripna och placerade i fängelse för att de har trotsat förbudet.

Men från och med juni nästa år är det nu alltså tänkt att landets policy kring kvinnliga förare ska ändras.

Kvinna i en bil i Saudiarabien 2014. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Saudiarabien är en islamsk monarki som styrs utifrån sharialagar. Tjänstemän och präster i landet har tidigare motiverat förbudet med att det är olämpligt inom saudisk kultur att tillåta kvinnor att köra bil eller att manliga förare inte skulle kunna hantera att det satt kvinnor i bilar bredvid dem.

Det ska också ha funnits en oro att kvinnor bakom ratten skulle leda till promiskuitet och att hela idén med den saudiska familjetanken skulle fallera.

Men beslutet att ändra på policyn har varit på gång några år, inte minst tack vare kungens son, den 32-årige kronprinsen Mohammed bin Salman som lagt fram en långsiktig plan på hur man ska reformera ekonomin och samhället i riket, skriver New York Times.

Har du körkort?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela