Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här slukar lavan hus och bilar på Hawaii – utbrottet fortsätter

- 08/05/2018, 17:48 -

Förra veckan rapporterades det om ett massivt vulkanutbrott på Hawaii. Lavan från vulkanan fortsätter att sprida sig över ön och slukar allt i sin väg. Den livsfarliga massan kryper fram och lämnar ett öde landskap efter sig.

Under förra veckan fick vulkanen Kilauea på Hawaii, på den största ön "Big Island", ett kraftigt utbrott. Vulkanutbrottet resulterade i en stor jordbävning med en magnitud på 5.0 och efter den följde en svärm av små jordskalv.

Lavan som kryper fram på ön har redan förstört 35 hem och 1 700 personer har evakuerats sedan myndigheter gick ut med uppmaningen på torsdagen, skriver Daily Mail. 

Bilder visar hur en parkerad bil slukas av lava som kryper närmare på vägen. Det ger en avskräckande bild av att lavan inte låter sig stoppas av något och är livsfarlig. 

Bil slukas av lava.
Lavan närmar sig bilen. Bildkälla: Brandon Clement
Lava på bil
Lavan har nu nått fram till bilen som börjar brinna. Bildkälla: Brandon Clement
Bil under lava
Bilen syns knappt längre under lavan. Bildkälla: Brandon Clement

Boende på ön har uppmanats att evakuera direkt innan fler hus slukas av lavan. Förutom de livsfarliga strömmarna av lava finns även svaveldioxidgas i luften som kan vara livshotande att få i sig i för höga halter, det uppger Daily Mail

Lyckligtvis har det ännu inte rapporterats att någon människa skadats till följd av vulkanutbrottet. Man förväntar sig att det kommer fler utbrott innehållande lava och gas, men även efterskalv som kan vara riktigt kraftiga. 

Tidigt på måndagsmorgonen hade 124 jordbävningar uppmätts på bara 24 timmar. 

På andra videos ser man hur lavan ligger tjock på vägar och hustomter. Den smälta stenen brinner och från massan stiger rök.  

Lava stoppas av staket
Här stoppar ett staket tillfälligt lavans framfart, men det kommer snart att slukas. Bildkälla: Brandon Clement

Man ser också att lava som tagit sig in på hustomter inte stannar för byggnader, utan fortsätter rakt in i husen och sätter eld på allt i sin väg. 

I videon ovan kan du se de starka bilderna på när lavan slukar hus och vägar. 

Här kan du se fler dramatiska bilder på vulkanutbrottet på Hawaii.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.