Stockholm

Vulkanutbrotten fortsätter på Hawaii – se dramatiska bilderna

Vulkanutbrotten fortsätter på ön Hawaii.
Hawaii. Foto: TT

Ur vulkanen Kilauea på Hawaii rinner just nu lava och situationen ser inte ljus ut. Lavan har tagit sig in i flera bostadsområden och tusentals har evakuerats från ön efter vulkanens utbrott.


Läs mer

Under torsdagen fick vulkanen Kilauea på Hawaii, på den största ön "Big Island", ett kraftigt utbrott och till följd flera jordbävningar och jordskalv.

Över 10 000 personer var tvungna att lämna sina hem eftersom att stora lavaströmmar rann längst gator och in bostadsområden. Här kan du läsa om när ett vittne fångade utbrottet på film.

Lavan kan komma upp i temperaturer så höga som 1 150 grader celsius och kommer inte bara från vulkanen. På flera ställen på ön har lava kommit upp ur sprickor i marken, skriver SVT. 


Lava rinner längst gatorna på Hawaii. Bildkälla: TT

Händelsen påminner om ett utbrott som skedde 1955 och pågick i 88 dagar och Janet Babb, talesperson för Hawaiis vulkanobservatorium, säger att detta utbrott kan fortsätta "i veckor eller månader", skriver SVT. 

– Fram till att jordskalvet verkligen avtar och marken slutar röra sig är det troligt att den här aktiviteten kommer att fortsätta, säger Tina Neal vid USA:s geologiska myndighet USGS.

Förutom den farliga lavan så har invånare varnats för det stora mängder kraftig och farlig rök från vulkanen. Röken kan orsaka personer hudirritation och andningssvårigheter om en exponerats under lång tid för den.

Över 10 000 personer har evakuerats. Bildkälla: TT

Vulkanen Kilauea är en av fem vulkaner på ön och en av världens mest aktiva. Enligt experter och forskare är det för tillfället omöjligt att förutspå hur länge Kilauea kommer fortsätta vara aktiva. Lufttrafik har förbjudits över ön.

Hittills har flera bostäder och områden på ön förstörts men inga invånare har vare sig skadat sig eller dött. I veckan har myndigheter bara gått och väntat på utbrott så det har hunnits göra förberedelser, skriver SVT. 

– Bilderna från veckan är både dramatiska och obehagliga – se dem i spelaren ovan –

Se också videon som visar livsfarliga lavaströmmen efter vulkanutbrottet på Hawaii

Läs också om varför dinosaurier dog ut

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit på Hawaii?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.