Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här borde du tänka på om du har en tatuering på bröstkorgen

Nyheter | 10/05/2018 11:34

Har du funderat på att tatuera brösten eller kring bröstkorgen? Då bör du tänka på vad och var du tatuerar. Det kan annars ge dig en del otur...

I Sverige bor världens mest tatuerade folk. Rättare sagt är det 33 procent av stockholmarna i åldrarna 18-49 som tatuerar sig mest i världen enligt en undersökning från Metropolitan Report som gjordes 2011, skriver Metro.

Och om du är tatuerad eller funderar på att bli har du troligtvis hört varningar som "det gör ont", "du kan inte få ryggmärgsbedövning" och "det blir jättesvårt att få jobb" vilket du sannolikt mest skakat av dig.

För hur farlig kan en tatuering egentligen va? 

Om du ska in på sjukhus kan det faktiskt bli riktigt jobbigt, och du bör berätta för din läkare om din tatuering.

En 23-årig mans tatuering skapade stor förvirring i operationssalen på St George's Hospital i London. Mannen skulle opereras i axeln men kirurgerna hade ingen aning om hans tatuering föreställande en play-knapp, vid det vänstra bröstet.

Tatuering på bröstkorg
23-åringen hade en play-knapp på hjärtat. Bild: British Medical Journal

 – Mina föräldrar har alltid sagt att jag kommer få en bakläxa av mina tatueringar någon dag, men jag har aldrig föreställt mig att det skulle bli så här, sa mannen till brittiska Metro.

Eftersom mannen skulle operera sin axel hade läkarna markerat en kraftigt svart pil på axeln. Men eftersom hans tatuering inte hade framhävts med en markering, ansåg man att läkarna lätt hade kunnat göra misstaget att tro att det var bröstet som skulle opereras. Det fanns alltså en risk för feloperation, vilket aldrig ska ske på ett sjukhus.  

Enligt en rapport skedde 84 felaktiga operationer på NHS-sjukhus i England mellan april och september 2017. Den 23-årige mannen återhämtade sig bra från sin axeloperation och kunde lämna sjukhuset två dagar senare, skriver brittiska Metro.

Så vad har vi lärt oss av detta? Berätta alltid att du har en tatuering om du ska opereras, i synnerhet om du har pilar nära hjärtat. Du riskerar inte bara att få fel operation, utan även att förlora din tatuering.

Läs även om6 sjuka lagar om tatueringar som finns i världen och var på kroppen det gör ondast att tatuera sig.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du någon tatuering?