Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 sjuka lagar om tatueringar som finns i världen

- 25/04/2018, 07:49 -

Visste du att det enligt dansk lag är olagligt att göra handtatueringar? Och att det är helt och hållet förbjudet att tatuera sig i Dubai? Här är sex helt sjuka tatueringslagar du inte visste fanns.

Idag är tatueringar i princip lika vanligt som att ha piercingar. Vissa nöjer sig med några textrader eller ett nätt motiv, medan andra ser det som sitt livsmål att ha smycka hela kroppen med bläck. I Sverige har man rätt att göra tatueringar utan tillstånd från sina föräldrar när man har fyllt 18 år, enligt svensk lag.  Men hur ser lagarna egentligen ut i andra länder? 

Här är några helt galna lagar gällande tatueringar som finns i andra länder. 

Danmark

Bildkälla: Unsplash

Som de flesta andra länder har du rätt att tatuera dig i Danmark vid 18 års ålder. Men något du kanske inte visste är att det enligt dansk lag är olagligt att ha tatueringar synliga på händerna, huvudet och nacken. Exakta reglerna kan du läsa här. Förbudet trädde i kraft 1966, och är något som idag inte riktigt appliceras i verkligheten. 

Irland

I Irland finns det faktiskt lag som talar om hur gammal man måste vara för att tatuera sig, enligt Citizens Information. Så tekniskt sett kan man faktiskt tatuera sig utan lov från föräldrar innan man fyllt 18. Lyckligtvis brukar de flesta tatuerare i landet kräva tillstånd från en förälder om de tatuerar någon som är under 17 år.

Lettland

En geometrisk tatuering på låret
Bildkälla: Unsplash

Det är svårt att hitta några riktiga riktlinjer när det kommer till tatueringar i Lettland. Men enligt Wikipedia är landets åldergräns för att få tatuera sig utan tillstånd från föräldrar bara 15 år. 

Dubai

I Dubai är det enligt lag helt och hållet förbjudet att tatuera sig, vilket du kan läsa mer om här

Georgia, USA

Färgglada tatueringar på armen
Bildkälla: Unsplash

Boende i Georgia, USA, som är sugna  på att göra en kosmetisk tatuering på ögonen eller ögonbrynen har riktig otur. Enligt lag är det nämligen olagligt att göra en tatuering 2,6 centimeter ifrån ögonlocket

Iowa 

En annan amerikansk stat som har ganska skumma regler vad gäller tatueringar är Iowa. Det är nämligen så att du inte får tatuera dig om du är under 18 år och ogift. Om du är gift är det alltså lugnt, men inte annars. Så om du är under 18 och verkligen är sugen på en tatuering är ditt bästa alternativ helt enkelt att börja planera ett bröllop. 

Läs även om förra årets kanske roligaste tatuering.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.