Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt vulkanutbrott på Hawaii – sköt upp 9 kilometer hög rökpelare

- 18/05/2018, 15:24

Hawaiis öar kommer att täckas av aska och rök efter vulkanen Kilaueas utbrott som skedde på torsdagen. Nu uppmanas boende på ön att ta skydd inomhus om de befinner sig i rökens väg. Den enorma rökpelaren fångades på film.

Hawaii har under de senaste veckorna drabbats av en rad vulkanutbrott och jordbävningar. Lavan har forsat fram över ön och marken har delat sig rakt itu och visar ett gap av glödhet lava. 

Bilar och hus har slukats av lavan som sakta kryper fram men inte stannar för något. Här kan du se hur en bil totalt slukas av lavan

Flera tusen har redan evakuerats från ön efter varningar från myndigheter och många hem har totalförstörts efter naturkatastrofen. 

På torsdagen fick den stora vulkanen Kilauea ett nytt utbrott och rökpelaren som sköts upp i himlen mätte hela nio kilometer. Nu varnas de som är kvar på ön att ta skydd inomhus om de befinner sig i närheten av röken, skriver Daily Mail. 

Dagen innan det senaste utbrottet sköts stenblock stora som mikrovågsugnar upp från vulkanen. Geologer har varnat för att kommande utbrott kommer vara mer våldsamma.

Toby Hazel som bor i en by nära vulkanen berättade hur han hörde många smällar på torsdagen. 

– Det är dags att åka här ifrån nu, det är det verkligen, sa han till Daily Mail

Se filmerna på rökpelaren och hur en kamera täcks av aska i klippet ovan.