Stockholm

Nytt utbrott av ebola i Kongo – över 27 personer tros ha dött

För fyra år sedan i Västafrika så dog över 11 000 personer i Ebola
52 stycken tros ha blivit smittade av sjukdomen. Foto: TT & Google

Oroligheterna i Kongo har uppstått då ett nytt utbrott av Ebola tros ha dödat över 27 personer. Nu har ett race mot klockan börjat i ett försök att stoppa smittan i tid.


Läs mer

I den demokratiska republiken Kongo har ett nytt utbrott av den dödliga sjukdomen ebola uppstått, och i dagsläget så tros 27 personer ha avlidit till följd av utbrottet, enligt BBC.

Nu är det ett race mot klockan i hopp om att försöka hindra sjukdomen från att sprida sig vidare.

52 stycken tros vara smittade

Socialdepartementet kunde under torsdagen bekräfta att ännu ett fall av ebola i staden Bikoro och även ett i den staden Iboko, där utbrottet tros ha haft sin startpunkt.

Med dessa två nya fall så steg siffran till 52 misstänkt drabbade av sjukdomen.

Staden Bikoro. Bild: Google Maps

Även i staden Mbandaka, med över en miljon invånare, har ett fall påträffats. Något som har lett till att folket räds att utbrottet kan, precis som för fyra år sedan i Västafrika då 11 000 personer dog, sprida sig snabbt och drabba många.

Väl förberedda 

Men ett sådant scenario menar Dr. Jean-Jacques Muyembe, som var en av de första forskarna som identifierade Ebola, att de är väl förberedda på.

– Jag är självsäker på att vi kan stoppa sjukdomen. Jag tror vi har väldigt god erfarenhet av sjukdomen och vi kommer att stoppa utbrottet så fort som möjligt, berättar han för BBC och fortsätter:

– Vi har erfarenhet när det kommer till att hantera ett sånt här utbrott i en stad. Jag tror inte att en situation lik den vi såg i Västafrika 2014 kommer att uppstå. 

Kan ta månader att kontrollera utbrottet

WHO, Världshälsoorganisationen, menar att det kommer att dröja ett bra tag innan läget är helt under kontroll och att det är svårt att förutspå hur spridningen kommer att te sig.

– Allt som krävs är att en sjuk person reser längs Kongofloden. Då kan vi ha utbrott på många olika platser, det är något som kan ske när som helst. Det är svårt att förutspå, säger Dr Peter Salma från WHO till Reuters och fortsätter:

– Det kommer åtminstone att ta veckor, men mest troligt månader innan vi har utbrottet inom kontroll.

Läs även: 5 svar på vanliga frågor om ebola

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du orolig för att smittas?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.