Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är världens farligaste flygplats – där passagerare ber för sina liv

- 25/05/2018, 18:10 -

Flygplatsen i Honduras huvudstad Tegucigalpa är en av världens farligaste. Piloterna måste göra en riskfylld manöver för att kunna landa och flera gånger har de misslyckats. Hundratals har dött efter att plan kraschat där.

Flygturer kan ge många ångest även fast man ska landa på en toppmodern och säker flygplats. Man får ofta höra hur säkert det är att flyga och att det är mycket farligare att åka bil. Men annorlunda blir det om du ska flyga till Honduras

Där finns nämligen en av världens farligaste flygplatser, Toncontin International Airport, och att landa där är mycket riskfyllt. Passagerare som ska landa där brukar be för sina liv när planet går ner för landning. 

Flera plan som landat på flygplatsen har inte klarat av de tuffa förhållandena och kraschat, vilket lett till dödsolyckor, det skriver Daily Telegraph om. 

Flygplatsen är omgiven av höga berg och bostadsområden, och efter att piloterna navigerat genom bergen måste de göra en snäv sväng på 45 grader bara minuter innan de nuddar marken. Landningsbanan ligger i en skålformad dal och den är mycket brantare än normalt. Trots de svåra förhållandena är landningsbanan också ovanligt kort, bara strax över två kilometer lång. Utrustningen som finns på flygplatsen är inte heller modern. 

Toncontin International Airport
Karta över flygplatsen. Bildkälla: Google Maps

Orsakat dödliga krascher

Den mest dödliga kraschen skedde 1989 när ett stort plan kraschade in i en bergvägg. 132 personer dog i kraschen och polisens tekniker berättade att de flesta kroppar de hittade var brända till oigenkännlighet. 

Minst tio andra plan har efter det kraschat när de försökt landa på eller lyfta från flygplatsen, skriver Daily Telegraph.

1997 skulle ett militärflygplan landa på flygplatsen men landningsbanan var för kort och planet kom i rullning, sedan började planet brinna. Tre personer dog i olyckan. 

2008 skulle ett passagerarflygplan med 135 passagerare och besättning ombord göra sitt andra landningsförsök på flygplatsen. Men planet gled av landningsbanan och kraschade in i en byggnad. Fem personer inklusive piloten dog och minst 65 skadades. Efter olyckan kom myndigheter fram till att landningsbanan var för kort och stora passagerarflygplan fick inte längre landa där utan hänvisades till en militärflygplats en bit bort. 

2011 dog 14 personer när ett flygplan kraschade in i en kulle nära flygplatsen, bara minuter innan hade flygtornet gett klartecken till piloten om att påbörja landningen. 

Senast nu i tisdags, 22 maj 2018, kraschade ett privatflygplan som skulle landa på flygplatsen i Honduras. Planet gick av på hälften, men trots att sex personer ombord skadades dog ingen i olyckan. När planet skulle landa gled det av landningsbanan och körde ner i ett dike, skriver Daily Telegraph.

Flygplan
Ett flygplan landar på en av världens farligaste flygplatser. Bildkälla: enrique galeano morales/ Wikimedia commons

Flygplatsen ska ersättas

Just nu håller man på att bygga en ny flygplats på Honduras som ska ligga fem mil från huvudstaden. Den nya flygplatsen ska ha en längre landningsbana på två och en halv kilometer och man ska vidta många åtgärder för att göra den betydligt säkrare än den existerande flygplatsen. 

Honduras president Juan Orlando Hernandez sa enligt Daily Telegraph att den nya flygplatsen ska vara en plats där "passagerare kan landa utan att riskera sina liv". Man hoppas att den nya flygplatsen ska kunna öppna senare i år. 

I klippet ovan kan du se när ett flygplan landar på Toncontin International Airport.

Se också skräckfyllda klippet från flygplanet – Marty filmade när kvinna sögs ut ur flygplansfönster. Läs mer om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.