Arkady Babchenko dök upp på presskonferensen som var avsedd för att diskutera sin död.
Arkady Babchenko - Foto: TT

Rysk journalist "sköts till döds" – dök upp vid liv på presskonferens

Under tisdagen rapporterades det om att den ryska journalisten Arkady Babchenko skjutits till dötts i Ukraina. Under onsdagen hölls en presskonferens. Där dök han upp – högst levande.


I actionfilmer är det ett vanligt förekommande fenomen att personer fejkar sin död. För att komma i från en skurk, en mördare eller polisen. Men händer det i verkligheten? Ja det gör det tydligen. 

Under tisdagen rapporterade flera stora, och små, medier om att den 41-årige ryska journalisten Arkady Babchenko skjutits till döds i Ukraina. Anledningen tros ha varit att han är känd för att öppet kritisera den ryska presidenten Vladimir Putin, skrev bland annat SVT om. 

Det skrevs att han blivit skjuten till döds i sitt hem och att frun hittat honom blodig på golvet. Under torsdagen hölls en presskonferens där Arkady själv dök upp – högst levande. Detta för att dementera uppgifterna om att han inte längre var i liv. Han hade nämligen fejkat sin egen död!

Arkady Babchenko i tårar under presskonferensen. Bildkälla: TT

Anledningen ska ha varit att 350 000 kronor erbjudits av den ryska regeringen för hans död. Den ukrainska säkerhetstjänsten föreslog då att de skulle icensätta hans mord, för att förhindra ett riktigt mordförsök. Inte ens frun ska ha fått veta att hans död var fejkad. 

– Så vitt jag vet pågick förberedelserna av den här insatsen i två månader. Jag informerades om det för ungefär en månad sedan. Under den månaden såg jag hur de arbetare, hur hårt de arbetade. Vi höll kontakten under hela månaden, vi tänkte och vi agerade. Resultatet blev den här speciella insatsen, säger han under presskonferensen skriver SVT

Den ryska regeringen ska inte ha kommenterat iscensättning av hans död utan skriver om händelsen, i ryska medier, som att Ukraina har möjliggjort för terrorism. 

Under presskonferensen passade Arkady på att rikta ett extra förlåt till sin fru och tackade alla som hade sörjt honom.

Nyheter24 har tidigare skrivit om mamman som anmälde sin dotter Rebekah försvunnen – för att sedan se henne på TV och om 25-åriga Lisa som var förvunnen i en månad.

TV: Tavla värd miljoner var försvunnen i 30 år – nu har den hittats


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Läste du om hans
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.