Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Deborahs p-stav vandrade upp i kroppen – kostade henne nästan livet

- 06/06/2018, 15:53 -

Preventivmedlet som under två års tid förflyttade sig i Deborah Louises kropp, fastnade till slut och satte henne i en livshotande situation då det placerade sig vid hennes hjärta.

Deborah Louise från Storbritannien gjorde valet, som många andra brittiska kvinnor, att sätta in det populära preventivmedlet p-stav. Men idag avråder hon andra från att göra det. Händelsen har blivit omskriven av flera medier, bland annat Cosmopolitan.

Deborahs p-stav förflyttade sig från sin plats i armen och började vandra runt i hennes kropp, tills den stannade i hennes hjärta. Där fastnade den och blockerade hennes lungartär. Om Deborahs läkare inte kunnat gå in genom hennes hud för att ta bort staven så hade det enda alternativet varit att genomgå en omfattande hjärtoperation, där de hade fått öppna upp hela hennes bröst. 

På Deborahs Facebook uppmanar hon kvinnor att söka vård om de inte känt sin stav på länge eller om den har förflyttats.

– Om du inte sett eller känt din stav på länge, eller någonsin, snälla gå och kolla upp det. Det finns så många olika typer av preventivmedel, men vi är ändå uppmuntrade att föra in främmande objekt i våra kroppar omedvetna om alla eventuella risker, skriver Deborah.

Bilder från operationssalen
P-staven började vandra i Deborahs kropp. Bild från hennes Facebook.

Deborahs fall är otroligt sällsynt. Idag finns det 12 rapporterade fall av att en p-stav ska ha förflyttats runt i kroppen och fastnat, och hennes fall är det enda i Storbritannien. Ändå menar Deborah att det är vanligt för en p-stav att förflytta sig.

– Det har varit så många rapporterade fall där staven har flyttats från sin ursprungsplats. Jag skulle definitivt inte rekommendera p-stav till någon annan eftersom att jag nu vet riskerna, skriver Deborah på Facebook.

P-stav är ett preventivmedel som du sätter in under huden på överarmen och som håller i tre år. Staven är i mjuk plast och inte mycket större än en tandpetare. Den utlöser hormonet gestagen som påverkar livmoderns slemhinna och sekret så att du inte blir gravid.

TV: Alexandra Bring berättar om gravidlyckan: "Skulle testa hormonfritt preventivmedel"

Har du något preventivmedel?