Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bakslag för Anders Breivik – får avslag i Europadomstolen

Nyheter | 21/06/2018 11:42

Anders Behring Breivik har försökt att stämma den norska staten eftersom han anser att hans mänskliga rättigheter har kränkts i fängelset. Europadomstolen i Strasbourg har beslutat att neka hans stämningsansökan.

År 2011 mördade Anders Behring Breivik 77 människor på Utøya och i regeringskvarteret i Oslo i ett terrorattentat som skakade om hela världen. Breivik som idag kallar sig själv Fjotolf Hansen, dömdes efter attentatet till 21 års förvaring i Norge. Men tiden i fängelset har enligt honom själv varit allt annat än glamourös och han har därför försökt att stämma den norska staten.

Anders Breivik anser att den isolering och kontroll som han utsätts för i fängelset strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, skriver Aftonbladet

Breiviks stämningsansökan har gått igenom olika instanser och till en början fick han rätt om isoleringen men förra året så meddelade lagmannsretten att Breivik inte varit utsatt för någon kränkande behandling i fängelset. Men Breivik nöjde sig inte där utan valde att ta ärendet vidare till Högsta domstolen.

Anders Behring Breivik med kriminalvårdare.
Anders Behring Breivik fick avslag från Europadomstolen. Bildkälla: Lise Aaserud/TT

Högsta domstolen i Norge beviljade inte heller något prövningstillstånd varför Brevik tog fallet vidare till Europadomstolen i Strasbourg som alltså nu gett Breivik avslag i sin ansökan.

Anders Breivik sitter idag i det Norska Skien-fängelset och omfattas av den högsta säkerhetsklassen, Breiviks avdelning omfattas även av särskilt hög säkerhetsnivå, skriver Verdens Gang

I fängelset har Anders Breivik tillgång till tre stycken celler. En för boende, en för studier och en för träning. Utöver detta så har han även tillgång dator, dock utan internet, tv-apparat, playstation samtidigt som han även får vistas utomhus varje dag. 

Sett till isolering så har norska statens advokater hävdat att Breivik inte är isolerad eftersom att han dagligen har kontakt med kriminalvården, sjukvårdspersonal, advokater och fängelsepräster, skriver Verdens Gang.

De restriktioner som finns mot Breivik anses nödvändiga för att han inte ska kunna knyta band med likasinnade för att planera nya brott. 

Nyligen kom film "U-22 juli" om terrorn på Utøya. Filmen är regisserad av den norska regissören Erik Poppe och skakade om biopubliken ordentligt under filmfestivalen i Berlin. 

Är det rätt beslut?