Anders Behring Brevik mördade 77 människor på Utöya och i Oslo.
Anders Behring Breivik har försökt att stämma norska staten. - Foto: Bildkälla: Meek, Tore/TT

Bakslag för Anders Breivik – får avslag i Europadomstolen

Anders Behring Breivik har försökt att stämma den norska staten eftersom han anser att hans mänskliga rättigheter har kränkts i fängelset. Europadomstolen i Strasbourg har beslutat att neka hans stämningsansökan.


År 2011 mördade Anders Behring Breivik 77 människor på Utøya och i regeringskvarteret i Oslo i ett terrorattentat som skakade om hela världen. Breivik som idag kallar sig själv Fjotolf Hansen, dömdes efter attentatet till 21 års förvaring i Norge. Men tiden i fängelset har enligt honom själv varit allt annat än glamourös och han har därför försökt att stämma den norska staten.

Anders Breivik anser att den isolering och kontroll som han utsätts för i fängelset strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, skriver Aftonbladet

Breiviks stämningsansökan har gått igenom olika instanser och till en början fick han rätt om isoleringen men förra året så meddelade lagmannsretten att Breivik inte varit utsatt för någon kränkande behandling i fängelset. Men Breivik nöjde sig inte där utan valde att ta ärendet vidare till Högsta domstolen.

Anders Behring Breivik fick avslag från Europadomstolen. Bildkälla: Lise Aaserud/TT

Högsta domstolen i Norge beviljade inte heller något prövningstillstånd varför Brevik tog fallet vidare till Europadomstolen i Strasbourg som alltså nu gett Breivik avslag i sin ansökan.

Anders Breivik sitter idag i det Norska Skien-fängelset och omfattas av den högsta säkerhetsklassen, Breiviks avdelning omfattas även av särskilt hög säkerhetsnivå, skriver Verdens Gang

I fängelset har Anders Breivik tillgång till tre stycken celler. En för boende, en för studier och en för träning. Utöver detta så har han även tillgång dator, dock utan internet, tv-apparat, playstation samtidigt som han även får vistas utomhus varje dag. 

Sett till isolering så har norska statens advokater hävdat att Breivik inte är isolerad eftersom att han dagligen har kontakt med kriminalvården, sjukvårdspersonal, advokater och fängelsepräster, skriver Verdens Gang.

De restriktioner som finns mot Breivik anses nödvändiga för att han inte ska kunna knyta band med likasinnade för att planera nya brott. 

Nyligen kom film "U-22 juli" om terrorn på Utøya. Filmen är regisserad av den norska regissören Erik Poppe och skakade om biopubliken ordentligt under filmfestivalen i Berlin. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt beslut?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.