Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mamman avslöjar varför hon fortfarande ammar sin 7-åriga son

- 23/06/2018, 20:28 -

Mamman vet att hennes val att fortsätta amma sin 7-åriga son är kontroversiellt. Här är förklaringen.

Lisa Bridger, 46, från Australien, ammar sin 7-åriga son Chase, och menar att det är ett ovärdeligt verktyg för att hjälpa honom ta sig igenom sin vardag med autism.

Amningen har hjälpt honom lugna ner sig, så han behöver inte ta medicin. Det lugnar och grundar honom, det är ett fantastiskt sätt för honom att varva ner på, säger Lisa till The Daily Telegraph.

Lisa beskriver hur försöken att medicinera Chase inte har varit utan motgångar.

– Vi försökte ge honom melatonin, men det gick inte för han vägrade svälja det. Nu får han melatonin från bröstmjölken. Jag kan korta ner hans episoder med amning. Det är ett perfekt redskap för att hjälpa honom med sin autism.

amma 7-åring
Chase med sin bror Phoenix. Bildkälla: Youtube

Många elaka kommentarer

Lisa berättar att hon inte har något emot att amma offentligt. Förutom några konstiga blickar har ingen någonsin sagt något. Men online blir hon regelbundet trakasserad.

– När du ammar barn över ett år gamla kopplar folk direkt ihop det med barnmisshandel, pornografi och hälsoproblem. Folk säger att när ett barn kan prata och gå behöver de inte amma längre. Men hur är det barnmisshandel när jag hjälper mitt barn med hans behov? 

Lisa ammar sitt barn som är 7 år gammal fortfarande
Lisa längtar till den dagen hon kan klä sig i vad hon vill. Bildkälla: Youtube

Det är både 7-åriga Chase och hans 4-åriga lillebror Phoenix, som även han har autism, som blir ammade. Nu säger Lisa att hon längtar till den dagen hon får tillbaka sin kropp. 

– Att amma i sju år är en lång tid. Vissa barn har snuttefilt eller ett gosedjur. Men inte mina barn, de vill bara amma, säger Lisa.

Ammar inte lika mycket längre

Chase ammade mellan 15 och 20 gånger om dagen, men har nu gått ner till en eller två gånger, beroende på vad som händer. Men han ammar alltid vid läggdags, berättar Lisa. Hon fortsätter:

– Vi har aldrig riktigt pratat om amningen, jag och Chase. Jag har nämnt att kanske sluta någon gång men då blir han bara upprörd.

Kan inte gå i skolan

Chases är diagnostiserad med autism. Hans behov är så pass stora att skolan inte kan hjälpa dem, så Lisa hemskolar honom. På hennes fritid driver hon sin hemsida Occupy Breastfeeding, som riktar sig mot personer som ammar i ett syfte att stödja och utbilda.

– Jag vill möta alla elaka kommentarer med något konstruktivt. Som till exempel att nappflaskan har blivit så pass normaliserad att folk tycker amning är något äckligt. Men det är normalt och okej! Det skadar inte barnen.

Lisa berättar att hon känner bara till en annan kvinna i USA som ammat lika länge som hon själv. Den kvinnan ammade sitt barn i nio år.

TV: Beata separerades från sin sjuåriga son vid den mexikanska gränsen


Ammar du dina barn länge?