Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

41–årig man gifter sig med sin dotters 11–åriga kompis

Nyheter | 01/07/2018 19:58

En sexbarnspappa, med två andra fruar sedan innan, har gift sig med en 11-årig flicka i Malaysia. Barnrättsaktivister rasar och kräver förändring.

Sociala medier reagerade starkt i Malaysia efter att nyheten att en 41-årig man, som har två fruar, gifter sig en tredje gång. Nu med en 11-årig flicka.

Malaysisk lag säger att en måste vara 18 år för att ingå äktenskap. Det finns dock fall där kvinnor kan få gifta sig vid 16 års ålder om de får tillstånd från lokala myndigheter. Undantag kan även göras så ännu yngre flickor kan ingå äktenskap, men då behöver de en shariadomstols tillåtelse, skriver Reuters.

Äktenskapet utreds

Myndigheterna har gått in och utreder äktenskapet. Enligt olika nyhetsbyråer kan de inte hitta några spår av att äktenskapet är registrerat någonstans. 

Enligt tidningen The Star menar mannen på att det är ett så kallat "tillfälligt äktenskap". Flickans föräldrar har kommit överens med mannen att de ska "reservera" henne åt honom, så att de kan lagligt ingå äktenskap när hon fyller 16.

En överenskommelse

Flickans pappa berättar för The Sun att han och 41-åringen enats enligt lokal sedvänjan, som kallas "nikah gantung". Det innebär att de gifter sig symboliskt, men under en bestämd tid inte delar bostad. Ett traditionellt bröllop hålls inte förrän senare.

– Han var villig att gifta sig med min dotter eftersom han ville hjälpa mig då jag är fattig, säger flickans pappa till The Sun.

Enligt nyhetsbyråer ska 11-åringens föräldrar jobba på ett gummiplantage, och pappan är anställd hos 41-åringen.

två tjejer och en man i en soffa.
Flickans föräldrar godkände äktenskapet och närvarade vid bröllopsceremonin. Bildkälla: Facebook

Den 41-åriga mannen är upprörd över uppståndelsen.

– Det är grundlösa anklagelser som är riktade mot mig i sociala medier. Bara för att jag gifter mig med min tredje fru, säger han och tillägger att han inte tänker lämna henne utan stå fast i sitt beslut att gifta sig med 11-åringen.

Även flickan uttalar sig för tidningen.

– Jag accepterar det mina föräldrar och min make kommit överens om. Att vänta i fem år med att gifta oss, eftersom jag bara är elva år.

Nyheten spreds efter att en av mannens två andra fruar twittrat ut sina känslor, då hon var upprörd över det tredje giftermålet.

41-åringen har redan sex barn i åldrarna mellan fem och 18 år, tillsammans med sina två andra fruar. Han bor tillsammans med dem i Kelantan i norra Malaysia som ligger mot gränsen till Thailand. Där uppges även 11-åringen och hennes familj bo.

"Rovdjur eller pedofil"

Malaysiska barnrättsaktivister kräver en förändring i lagen för att sätta stopp för barnäktenskap. Enligt dem är det 16 000 flickor under 15 år i landet som redan är bortgifta.

– Att gifta sig med en 11-årig flicka är att bete sig som ett rovdjur eller pedofil, säger barnrättsaktivisten Syed Azmi Alhabshi till AFP.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Migrationsverkets hårt kritiserade broschyr om barnäktenskap.

TV: Har S, V och Mp verkligen röstat mot att förbjuda barnäktenskap?


Har du hört om broschyren om barnäktenskap i Sverige?