Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Migrationsverkets broschyr om barnäktenskap väcker stark ilska

- 29/03/2018, 11:42 -

En ny broschyr från Socialstyrelsen och Migrationsverket med titeln "Information till dig som är gift med ett barn" har väckt mycket stark kritik.

Just nu riktas knivskarp kritik mot Socialstyrelsen och Migrationsverket, efter att myndigheterna släppt en broschyr om barnäktenskap

I broschyren "Information till dig som är gift med ett barn", framgår det att det är olagligt att vara gift med barn i Sverige, att det är olagligt att ha sex med barn under 15 i Sverige, och läsaren får också förklaringar till varför det är så. 

Men många som kritiserat broschyren menar att skrivelserna är otydliga och byråkratiska. 

"För glättigt och för svensk-byråkratiskt. Som om det vore CSN eller vaccination. Det är något som skaver. Och var är ordet fängelse?", skriver moderaten Tobias Billström på Twitter. 

Framför allt är det de här raderna som väckt ilska: 

"Eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år. Detta gäller även om ni har gemensamma barn."

För den som är gift med ett ensamkommande barn finns förlajnde skrivelse: 

"Socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period. Syftet är att säkerställa att barnet får det skydd och stöd det behöver och har rätt till."

Broschyren Information till dig som är gift med ett barn
Socialstyrelsen och Migrationsverkets broschyr

Många menar att tonen är på tok för snäll och att man ska tydligare peka på man kan få fängelse för äktenskapstvång och våldtäkt om man är gift med ett barn. 

Även regeringen är kritisk mot broschyren. 

– Jag saknar ord, det är häpnadsväckande. Det får inte gå att tolka information från svenska myndigheter på lite olika sätt, säger barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren till Expressen

Enligt Aftonbladet kräver nu Moderaterna och Liberalerna att broschyren dras in. 

– Man tar sig för pannan. Det är en oacceptabel flathet i inställningen till barnäktenskap. ”Information till dig som är gift med ett barn” - det låter ju som det är en turistbroschyr, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Aftonbladet.

Barnäktenskap i Sverige: 

2016 kom en rapport från Migrationsverket, där man hade identifierat 132 äktenskap i Sverige som just barnäktenskap. Tvångsäktenskap är förbjudet i Sverige, och kan ge fängelse i två år. 

Mer: Har S, Mp och V verkligen röstat mot att förbjuda barnäktenskap?

Borde den här broschyren tas tillbaka?