1 av 2
2 av 2

Migrationsverkets broschyr om barnäktenskap väcker stark ilska

En ny broschyr från Socialstyrelsen och Migrationsverket med titeln "Information till dig som är gift med ett barn" har väckt mycket stark kritik.


Just nu riktas knivskarp kritik mot Socialstyrelsen och Migrationsverket, efter att myndigheterna släppt en broschyr om barnäktenskap

I broschyren "Information till dig som är gift med ett barn", framgår det att det är olagligt att vara gift med barn i Sverige, att det är olagligt att ha sex med barn under 15 i Sverige, och läsaren får också förklaringar till varför det är så. 

Men många som kritiserat broschyren menar att skrivelserna är otydliga och byråkratiska. 

"För glättigt och för svensk-byråkratiskt. Som om det vore CSN eller vaccination. Det är något som skaver. Och var är ordet fängelse?", skriver moderaten Tobias Billström på Twitter. 

Framför allt är det de här raderna som väckt ilska: 

"Eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år. Detta gäller även om ni har gemensamma barn."

För den som är gift med ett ensamkommande barn finns förlajnde skrivelse: 

"Socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period. Syftet är att säkerställa att barnet får det skydd och stöd det behöver och har rätt till."

Socialstyrelsen och Migrationsverkets broschyr

Många menar att tonen är på tok för snäll och att man ska tydligare peka på man kan få fängelse för äktenskapstvång och våldtäkt om man är gift med ett barn. 

Även regeringen är kritisk mot broschyren. 

– Jag saknar ord, det är häpnadsväckande. Det får inte gå att tolka information från svenska myndigheter på lite olika sätt, säger barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren till Expressen

Enligt Aftonbladet kräver nu Moderaterna och Liberalerna att broschyren dras in. 

– Man tar sig för pannan. Det är en oacceptabel flathet i inställningen till barnäktenskap. ”Information till dig som är gift med ett barn” - det låter ju som det är en turistbroschyr, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Aftonbladet.

Barnäktenskap i Sverige: 

2016 kom en rapport från Migrationsverket, där man hade identifierat 132 äktenskap i Sverige som just barnäktenskap. Tvångsäktenskap är förbjudet i Sverige, och kan ge fängelse i två år. 

Mer: Har S, Mp och V verkligen röstat mot att förbjuda barnäktenskap?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde den här broschyren tas tillbaka?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.