Noshörningen blev skjuten för 1 cm horn och efterlämnar sin lilla kalv.
Tjuvjakt i afrika är ett utbrett problem. - Foto: Youtube och TT

Tjuvjägare dödade noshörning - för bara 1 cm horn

Varning för starka bilder. En vit noshörning blev skjuten och dödad av tjuvjägare, bara för den lilla centimeter horn hon hade kvar.


Den 20-åriga vita noshörningen Bella hade nyss varit hos veterinären och kapat av sig sitt horn för att inte dra till sig tjuvjägare. Men det hjälpte inte, då tjuvjägare ändå dödade henne för den lilla centimeter horn hon hade kvar, skriver The Daily Mail.

Bara i år har redan nio noshörningar dödats för sina horn i östra Kapprovinsen. Bildkälla: Youtube

Hennes kalv, Tank, hittades när han på lördagsmorgonen försökte komma nära en annan mamma och hennes kalv, samtidigt som han skrek efter sin egen mamma. Tank var skadad, det är troligt att han skadades av den andra mamman som försökte putta bort honom.

Bella tillsammans med sin kalv Tank hon lämnar efter sig. Bildkälla: Youtube

Bella hittades i Kragga Kamma Game Park i östra Kapprovinsen, Sydafrika. Hon var mamma till fyra kalvar som heter Belita, Bembi, Champ och hennes sista Tank. Tank lämnas nu föräldralös vid bara 16-månaders ålder.

Hon hade precis fått sitt horn avkapat. Bildkälla: Youtube

Ayesha Cantor som driver parken där Bella bodde skrev i ett meddelande på Facebook:

"Det är så overkligt. Allt för bara 1 cm horn – vi kan inte förstå slöseriet med det hela. Vi har alltid varit väldigt medvetna om att de här noshörningarna är allas noshörningar, vi är bara deras vårdnadshavare. Tack kära vänner, vi vet att ni är lika förkrossade av det här som vi är. Så, så ledsna".

Bara fem arter kvar

Noshörningarna har funnits på vår jord i 60 miljoner år. Förr fanns det runt 30 noshörningsarter, men idag har vi bara fem stycken kvar, vilket är ett resultat av tjuvjakt. Noshörningen ser även väldigt dåligt så är den lätt att komma åt. 

Nio noshörningar har redan blivit dödade av tjuvjägare i östra kapprovinsen i år. 

Hornen tros vara magiska

Noshörningarnas horn tros ara magiska och används i medicin, enligt WWF. Men det är inget magiskt med deras horn, då de består av kompakta fiber av keratin, liknande människans naglar. 

Cantor skriver ett till Facebook-inlägg om Tank dagen efter om hur han redan verkar må lite bättre.

"En så mycket bättre dag för Tank idag. Han är med Chuck (en annan noshörning) som inte hyser något agg mot honom. Vi ger honom mjölk för att boosta hans intag, eftersom han inte får sin mammas mjölk. Tank verkar så mycket lugnare och "normal" den här morgonen. Vi håller fingrarna för att han är på väg att hitta ett en ny "normal" tillvaro".

Nyheter24 har tidigare skrivit om 10 djur som faktiskt inte längre finns på grund av tjuvjakt. Läs även om hur det är lagligt att sälja noshörningarnas horn i Sydafrika.

TV: Här gör de hjärt och lungräddning på noshörningskalven. 


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du för jakt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.