Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flygplan störtade i Sydafrika – en person har omkommit

Nyheter | 10/07/2018 17:32

Minst 19 personer uppges ha skadats efter att ett flygplan kraschat utanför staden Pretoria i Sydafrika. En person har omkommit efter skadorna.

Ett flygplan har störtat i Sydafrika enligt Reuters. Enligt de första uppgifterna som kommit ska ett flertalet personer ha skadats i olyckan. Flygplanet kraschade utanför staden Pretoria på tisdagseftermiddagen. Ett 20-tal har skadats, varav en allvarligt samt en person har omkommit, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

– Vi har offer med allt från lindriga till allvarliga skador just nu, inga bekräftade dödsfall, säger Russell Meiring, presstalesperson vid sjukvårdstjänsten ER24.

Enligt uppgifter syns röken från flygplansvraket på långt avstånd. 

– Det är rök överallt och sjukvårdspersonal är på plats. De kommer att uppdatera antalet skadade, säger polischef Isaac Mahamba till tv-kanalen Enca.

Olyckan inträffade vid 16.30 lokal tid i närheten av huvudstaden Pretoria, och allt ska ha inträffat i närheten av flygplatsen Wonderboom. Planet som var ett flygplan av modellen Convair-340 som byggdes 1954. Planet kraschade in i en byggnad där två personer skadades allvarligt, bilder i sociala medier visar att planet slets i stycken vid nedslaget, skriver TT. 

Enligt sydafrikanska nyhetssajten eNCA rör det sig om ett mindre charterflyg. Planet var tänkt att under torsdagen flygas till Nederländerna och ett flygmuseum i staden Lelystad, enligt AFP. Det hade tidigare renoverats i Pretoria och höll på att testflygas när den kraschade, orsaken till olyckan är för tillfället oklar.

Flygmuseet, som var destinationen, skriver man på sin Facebooksida att personalen är ”i chock”.